Pınar Selek
Linke'den Pınar Selek ile dayanışma
29.1.2011 29/01/2011


SOL Parti Federal Meclis Grubu Uluslararası Politika Çalışma Grubu üyeleri yazılı bir açıklama yaparak, Türkiye’de gazetecilere ve yazarlara karşı sürdürülen siyasi kovuşturmaları büyük bir kaygıyla izlediklerini belirterek Pınar Selek’in durumuna dikkat çekti.
“Yazar ve insan hakları aktivisti Pınar Selek, 1998 yılında, İstanbul’da bir bombalama eylemine katılmış olmak iddiasıyla yargılanıyor. İstanbul’da gerçekleştirilen ilk davada Sayın Selek beraat etmiştir. Ancak mahkemenin bu kararı 2009’da Yargıtay tarafından bozulmuştur. Yargıtay Ceza Genel Kurulu 09.02.2010 tarihinde oybirliğiyle aldığı kararla, Yargıtay 9. Dairesi’nin kararını onamış ve Pınar Selek’e karşı yeniden dava açılması gerektiği sonucuna varmıştır. Bu karara göre Sayın Selek’e isnat edilen suç bölücülük kapsamında değerlendirilmek ve müebbet hapisle cezalandırılmak zorundadır” denilen açıklamada davanın ilk duruşmasının 9 Şubat 2011’de görüleceği hatırlatıldı.
“Biz, Sayın Selek’le dayanışma içinde olduğumuzu ilan ediyoruz. Kendisine karşı açılan davanın, hükümete muhalif bir yazarı susturma çabalarının yeni bir örneği olduğunu düşünüyoruz” denilen açıklamada Selek’e karşı yargı yoluyla sürdürülen baskılara derhal son verilmesi çağrısı yapıldı. Savcılığın ileri sürdüğü tek kanıtın, suç ortağı olduğu iddia edilen bir tanığın işkence altında verdiği ifadeler olduğuna dikkat çekilen açıklamada “Söz konusu ifade sonrasında bu kişi tarafından geri çekilmiş, şahsın kendisi de beraat etmiştir. Bu gerçekler ışığında Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun aldığı kararın siyasi bir karar olduğu izlenimi doğmaktadır. Türk ulusal yasalarına uyarlanan İşkenceye Karşı BM Sözleşmesi, işkence altında alınan ifadelerin mahkemelerde değerlendirilmesini yasaklamaktadır. Bu anlamda Sayın Selek’e karşı açılan yeni davanın derhal kapatılmasını talep ediyoruz” denildi.
(Berlin/EVRENSEL)
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Mahkeme Süreci Court Process