Pınar Selek
“Pınar Selek için adalet, adalet için Pınar Selek”
16.9.2009 Pınar Selek hakkında yerel mahkemenin verdiği beraat kararını bozan Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin ağır müebbet istemine yönelik olarak kamuoyunda başlayan tepkiler, dün (9 Nisan 2008) bir basın toplantısıyla duyuruldu.
Amargi Feminist Kitabevi’nde saat 11.00’de gerçekleştirilen basın toplantısı, aralarında aydın, sanatçı, gazeteci, sivil toplum aktivistlerinin ve feministlerin de bulunduğu kalabalık bir katılımla gerçekleştirildi.
Karara karşı hazırlanan ortak metin, tiyatro sanatçısı Julide Kural tarafından okundu. Ortak metnin ardından Deniz Türkali, Oya Baydar, Av. Mebuse Tekay ve Esmeray, Pınar Selek’e ilişkin tanıklıklarını dile getirdi. Toplantıya katılan Türkiye PEN Başkanı Tarık Günersel ise PEN adına karara yönelik görüşlerini içeren bir açıklama yaptı. 
Aralarında Zeynep Oral, Prof. Dr. Gencay Gürsoy, Prof. Dr. Ali Nesin, Bennu Yıldırımlar, Gülnur Savran, Mahir Günşiray, Meral Tamer, Prof. Dr. Jale Parla, Mazlum Çimen, Prof. Dr.  Nükhet Sirman, Tuğrul Eryılmaz, Doç. Dr. Ferhat Kentel, Feryal Saygılıgil, Yıldız Ramazanoğlu’nun da bulunduğu kalabalık sokağa taştı. Bu nedenle açıklama bir kez de sokaktakilere yönelik yapıldı. İSTANBUL / AMARGİ

Adalet için Pınar Selek
Pınar Selek için Adalet

Yaşamını ezilenlerin, ötekileştirilenlerin, mağdurların haklarını korumaya ve barışa adamış olan Pınar Selek, iki kez beraat ettiği bir davadan yeniden yargılanmak isteniyor. Yargıtay 9. Ceza Dairesi, daha önce ilgili mahkemenin verdiği beraat kararını bozarak Selek’e ağır müebbet hapis cezası verilmesini talep ediyor.
Bizler, bu ülkede yaşayan, akıl, vicdan ve sağduyu sahibi insanlar olarak, gözümüzün önünde cereyan eden bu “dava”nın hukuk davası olmaktan çıktığı kaygısını taşıyoruz. On bir yıllık bu karalama sürecinde, ahlaki duruşu, düşünceleri ve araştırmaları yüzünden suçlanan, yaftalanan, kameralar önünde tehdit edilen, hedef gösterilen, tedirgin yaşamak zorunda bırakılan arkadaşımızın ne kadar zarar  gördüğünü yakından biliyoruz. Ve bizler, mahkemelerin bilmediği, dosyaların, bilirkişilerin, hatta beraat kararlarının yazmadığı çok önemli bir şeyi daha biliyoruz: Pınar Selek, değil bomba koyarak insanların ölümüne yol açmak, karıncayı bile incitemez. Bizler onun suçsuzluğuna sonuna kadar inanıyor, şiddetin her türlüsüne karşı verdiği mücadelenin tanığı olmaya devam ediyoruz.
Mahkemenin iki kez verdiği beraat kararına rağmen, on bir yıldır “bombacı” olarak yaftalanmaya çalışılan Pınar Selek tüm bu süreçte de yılmadı, çalıştı, üretti ve paylaştı.
Ezilenler, ötekileştirilenler aşağılanır, şiddete uğrar ve öldürülürken, doğa yağmalanırken, çocuklar hapse atılırken, kadınlar tecavüze uğrarken, nefret cinayetleri işlenirken, kadın sığınakları kapatılırken, vicdani retçiler göz altına alınırken susmadı; özgürlük, eşitlik, barış ve adalet talebini eyleme dönüştürüdü. Dayanışmanın mucizesini kanıtlayarak tek bir bireyin içinde saklı olan kudreti gösterdi. Bugün adaletin yerini bulması için Pınar Selekle dayanışırken aslında biz de dayatılan acziyete karşı kendi kudretimizi keşfediyoruz.
Pınar Selek’e gösterilmesi gereken adalet en çok da ülkenin ihtiyacıdır. Hepimizin ihtiyacıdır. Tam da bu nedenle herkesi; siyasetçileri, hukukçuları, ülkenin duyarlı ve vicdan sahibi bütün insanlarını  bu haksız, adaletsiz yargılama sürecine karşı duyarlı olmaya, Pınar Selek için adalet ararken adalet için de Pınar Selek gibi mücadele etmeye davet ediyoruz.
Adalet için
Pınar Selek'le Dayanışanlar
Toplantıda dile getirilen görüşlerden özetler:
Av. Mebuse Tekay: “Umutsuz değiliz. Yargı henüz son sözünü söylemedi. Hukukun son sözünün adalete uygun olması için elimizden geleni yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz.”
Tarık Günersel (Türkiye PEN Başkanı): Dünya Yazarlar Birliği (PEN)’in saygın üyesi feminist sosyolog Pınar Selek’in beraat ettiği davadan tekrar yargılanacağı haberi sarsıcı ve üzücüdür. Biz, Türkiye’nin olumlu birikimlerini geliştirip dünyaya anlatmaya çalışan yazarlar olarak irkiltici “tekrar yargı” haberine rağmen ülkemizdeki adalet mekanizmasına güvenmek istiyor, 11 yıldır bitemeyen bu yıpratcı sürecin beraat kararındaki gibi adil bir kararla sona ermesini diliyoruz. Kıvanç kaynağı bir Türkiye için adalet istiyoruz.
Oya Baydar:“Biz hem vicdanlarımız için hem de adalet için buradayız. Sizleri bu davayı bu gözle takip etmeye davet ediyoruz.”
Deniz Türkali: “Genç bir kadın olarak travestilerle, sokak çocuklarıyla bir aradaysanız bu tehlikeli bir durumdur. Aslında herkesin Pınarlaşmasını istiyorum.”
Esmeray: “Pınar’ı tanıdığımda gencecik, üniversiteli bir kadındı. Pınar, sokakta yaşayan çocuklarla ve biz travestilerle kalıyordu. İlk duyduğumuzda hiç inanmadık. “Acaba?” bile demedik. Ve ilk iş olarak cezaevinde Pınar’ı görmeye gittik.”

Dayanışmacılar
Ali Nesin
Aslı Erdoğan
Aslı Güneş
Av. Filiz Kerestecioğlu
Av. Kemal Aytaç
Av. Meriç Eyüboğlu
Av. Mebuse Tekay
Av. Yasemin Öz
Ayça Damgacı (Tiyatro oyuncusu)
Ayfer Tunç
Aynur Seyrek (EMEP)
Ayşe Akdeniz (Yeşiller)
Ayşegül Devecioğlu
Ayşegül Sönmez
Belgin Çelik
Bennu Yıldırımlar
Büşra Ersanlı
Can Candan
Canan Arı
Deniz Türkali
Dilek Kurban (TESEV)
Emma Sinclair Webb
Erdal Karayazgan
Erol Kızılelma (SODEV)
Fatih Polat
Ferhat Kentel
Feyyaz Yaman (78’liler Girişimi)
Fırat Genç
Filiz Karakuş (SFK)
Filiz Oğuz
Garo Paylan
Gencay Gürsoy
Gülay Kayacan
Gülnur Savran
Gülseren Onanç (Kagider Başkanı)
Halil İbrahim Özcan
Halil Savda
Havva Yılmaz
Hüseyin Karabey (Yönetmen)
Jale Karabekir
Jale Parla
Julide Kural
Katılımcılar
Mahir Günşiray
Mazlum Çimen
Mehmet Atak
Melek Ulagay
Meltem Ahıska (Sosyolog)
Meral Tamer
Merhet Tarhan (Lambda)
Murat Çelikkan
Murat Morova
Neslihan Akbulut (Akder)
Nil Mutluer
Nilgün Yurdalan
Nükhet Sirman (Sosyolog)
Oya Baydar
Ragıp Zarakolu
Sema Aslan
Sennur Sezer
Silva Bingaz
Sibel Yalın (Kader)
Şükran Soner
Taha Parla
Tarık Günersel (PEN Başkanı)
Tuba Kancı
Tuğrul Eryılmaz
Ümit Şahin
Ülkü Özakın
Vildan Yirmibeşoğlu
Yıldırım Türker
Yıldız Ramazanoğlu
Zeynep Direk
Zeynep Oral

NOT: daha fazla bilgi için AMARGİ: Semra Aslan
0212 251 01 54

Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Mahkeme Süreci Court Process