Pınar Selek
"Biat Etmiyoruz, Pınar Selek'e Sahip Çıkıyoruz"
1.2.2011


Sosyoloji Mezunları Derneği, Özgür Üniversite, Eğitim Sen İstanbul ve İzmir Üniversiteler Şubeleri ve BEKS'in de aralarında olduğu birçok kuruluş temsilcisi, "Mısır Çarşısı" patlamasından müebbet hapisle karşı karşıya bulunan sosyolog Pınar Selek'e destek verdi.

İstanbul - BİA Haber Merkezi
01 Şubat 2011, Salı

Araştırmacı, aktivist sosyolog Pınar Selek, 9 Şubat 2011 tarihinde müebbet hapis cezası istemiyle, iki kez beraat ettiği davadan tekrar yargılanacak. Davanın yaklaştığı şu günlerde, Pınar Selek'e destek büyüyor.

SOMDER( Sosyoloji Mezunları Derneği), Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği İstanbul Şubesi, Sosyal Haklar Derneği, TODAP (Toplumsal Dayanışma İçin Psikologlar Derneği), Özgür Üniversite, SAV ( Sosyal Araştırmalar Vakfı), Eğitim Sen İstanbul Üniversiteler Şubesi, BEKS (Bellek ve Kültür Sosyolojisi Çalışmaları Derneği) ve Eğitim Sen İzmir Üniversiteler Şubesi tarafından bugün saat 11.00'de Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi'nde yapılan basın açıklamasında, Pınar Selek'in araştırmaları, düşünceleri ve duruşu nedeniyle böyle bir saldırıya maruz kaldığının altı çizildi.

Bilgi ve iktidar ilişkisine değinen açıklamada toplumun görmezden geldiği konuları araştıran sosyal bilimcilerin engellenmeye çalışıldığı, araştırmacılara ahlaki ve siyasal baskı uygulandığı belirtildi. Adalet talep eden ve biat etmeyen sosyal bilimciler olarak, mücadele eden, ezilen, dışlananlardan yana araştırmaların sürdürüleceği de yinelendi.

Patlama sonucu yedi kişinin öldüğü Mısır Çarşısı'na bomba koyduğu gerekçesiyle tutuklanan Pınar Selek, patlamanın bombadan değil, gaz kaçağından kaynaklandığı tespit edilince tahliye edildi.

Hüküm kurulamadığı gerekçesiyle tekrar yargılanan Selek, zaman aşımından ve örgüt üyesi olduğuna dair yeterince delil bulunmadığından ikinci kez beraat etti. Hiçbir delil bulunmazken, Abdülmecit Öztürk' ün yıllar önce işkence altında verdiği ifade gerekçe göstererek dava yeniden açıldı. Pınar Selek yine müebbet istemiyle 9 Şubat'ta İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanacak.

Basın açıklamasından sonra Hala Tanığız Platformu'nun hazırladığı kısa film izlendi. Film boyunca Pınar Selek'in aktivist mücadelesi ve dava süreci görülüyordu.

"Gözümü yumup mutlu olmaktansa, gözümü açıp acı çekiyorum" diyor Pınar Selek için, Esmeray "hala tanık"... Karin Karakaşlı, masallarından bahsediyor Pınar Selek'in, tek tip perilik anlayışına uzak olan, doğadaki bütün canlıları "farklı" seslerle konuşturan masallarından... O da "hala tanık." Filmin son dakikalarında Pınar Selek'i görüyoruz, duyuyoruz. Sade ve içten, yüzünde ara sıra kırılsa da kendini koyvermeyen bir tebessümle şunları söylüyor: "Ama biliyorum pes etmek yok, bizi çıldırtamazlar. Acı çekiyoruz ama sevgimiz, güvenimiz ve iyiliğimizle biz mutluyuz ve bu mutluluğu gölgelemeleri mümkün değil."


Sosyal Bilimciler "Selek davasına" çağırdı


Pınar Selek için arkadaşları, ailesi, okurları ve pek çok yerden pek çok insan hala tanık! Destek için imza kampanyası 9 Şubat'a kadar devam ediyor. (ELK-AT/EÖ


Etkin Haber Ajansı / 01 Şubat 2011 Salı, 12:26

İSTANBUL- Tarihi Mısır Çarşısı’nda 1998 tarihinde meydana gelen patlama sonucu yedi kişinin ölümünden sorumlu tutulan sosyolog Pınar Selek'in yargılamasına 9 Şubat günü yeniden başlanacak. Selek, aynı davadan iki kez beraat etmesine rağmen, 3. kez müebbet hapis istemiyle yargılanacak.

Sosyoloji Mezunları Derneği, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği İstanbul Şubesi, Sosyal Haklar Derneği, Toplumsal Dayanışma İçin Psikologlar Derneği, Özgür Üniversite, Sosyal Araştırmalar Vakfı, Bellek ve Kültür Sosyolojisi Çalışmaları Derneği, Eğitim Sen İstanbul ve İzmir Üniversiteler Şubeleri yöneticileri "Pınar Selek davası"nı izleme çağrısı yaptı.

Sosyal bilimcilerin Makine Mühendisleri Odası'nda yaptıkları açıklamada, tanınmış akademisyen, yazar, oyuncu ve sosyologların mesajlarından oluşan sinevizyon gösterimi yapıldı.

DÜŞÜNCELERİ NEDENİ İLE YARGILANIYOR

Kiraz Özdoğan, Pınar Selek için adalet talep ettiklerini söyledi. Özdoğan, "'Biat etmeyen sosyal bilimler' için mücadele eden, ezilenlerden, dışlananlardan toplumda görmezden gelinenlenden yana araştırmalar yapmaya devam eden meslektaşımızın yaşadığı bu akıl almaz süreci endişe ve üzüntü ile izliyoruz. Bilgi-iktidar ilişkisini tartışmaya açan sosyal bilim anlayışının önüne konulmuş bir engel olarak gördüğümüz bu sürecin karşısında yer alıyoruz ve araştırmaları düşünceleri, ahlaki duruşu nedeni ile suçlanan, özgürce araştırma yapmak için cezalandırılan, hedef gösterilen arkadaşımızın, meslektaşımızın yanında olduğumuzu kamuoyuna duyurmak istiyoruz" dedi.

Kiraz Özdoğan, 9 Şubat 2011 tarihinde görülecek dava öncesi tüm sosyal bilimcileri Pınar Selek'in yanında olmaya, onunla dayanışmaya davet etti.

http://www.etha.com.tr/Haber/2011/02/01/guncel/sosyal-bilimciler-selek-davasina-cagirdi/

Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Mahkeme Süreci Court Process