Pınar Selek
Kararı Yargıtay Ceza Genel Kurulu verecek
16.9.2009 29.05.2009 - Cumhuriyet Gazetesi
Mısır Çarşısı girişindeki bir büfede 1998 yılında meydana gelen patlama nedeniyle açılan ve 11 yıldır süren davada son kararı Yargıtay Ceza Genel Kurulu verecek. Sosyolog-yazar Pınar Selek’in de yargılandığı davada, İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nce yaptırılan birçok inceleme ve araştırma raporlarında, patlamanın bombadan mı yoksa tüp gazdan mı kaynaklandığı açıklığa kavuşturulamamıştı. Yargılama sırasında, kolluk kuvvetlerinin dosyaya doğrudan müdahale ederek patlamanın bombadan kaynaklandığı şeklinde raporlar tanzim ettirildiği yönündeki şikâyetler gündeme gelmişti. Savcılıkça, patlamanın bombadan kaynaklandığı, bu patlamadan Pınar Selek ile Abdülmecit Öztürk’ün sorumlu olduğu belirtilerek haklarında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesi istenilmişti.
İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, yaptırılan bilirkişi incelemeleri ve raporlarında, patlamaya bombanın neden olduğunun kuşkudan uzak bir şekilde tespit edilemediği, patlamanın nedeni konusunda kesin olarak bir sonuca ulaşılamadığı gerekçesiyle, bu suçlama nedeniyle Pınar Selek ve Abdülmecit Öztürk’ün beraatlerine karar vermişti.
Mahkemenin kararı, Cumhuriyet savcısı tarafından temyiz edilmiş, Pınar Selek yönünden kararın bozulması istenirken diğer sanık Abdülmecit Öztürk yönünden ise temyize gerek görülmemişti. Böylece, Abdülmecit Öztürk hakkında, Mısır Çarşısı patlaması nedeniyle verilen beraat kararı kesinleşmiş, Pınar Selek yönünden ise Yargıtay’ın vereceği karara kalmıştı. Yargıtay 9. Ceza Dairesi, hakkındaki beraat kararı kesinleşmiş olan Abdülmecit Öztürk’ün işkence altında alındığı iddiasıyla sonradan kabul etmediği polis ifadesi ile dosyadaki bilirkişi raporlarından bir tanesini gerekçe göstererek kararı bozmuştu. Buna göre, beraat kararı kesinleşen ve kendisine artık bu eylemden ceza verilemeyecek olan Abdülmecit Öztürk’ün sonradan yalanladığı ifadesine dayanılarak Pınar Selek ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkûm edilebilecekti. Yargıtay kararının ardından, kamuoyunda karar bu yönüyle gündeme gelmişti.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı itiraz etti
Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin kararına, Pınar Selek’ in avukatlarının istemi üzerine Yargıtay Başsavcılığı’nca itiraz edildi. Bu itiraz üzerine dosya şimdi Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nda incelenecek. Ceza Genel Kurulu’nun vereceği karar bağlayıcı olacak. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın itiraz dilekçesinde, Abdülmecit Öztürk’ün savcılık önünde önce polis ifadesini kabul etmeyip, ifadesi tamamlanıp dışarı çıkarıldıktan sonra dışarıda karar değiştirmesi üzerine tekrar ek ifadesinin alındığı, bu ifadesinde eylemi Pınar’la birlikte gerçekleştirdiklerini söylediği, sanık Öztürk’ün bu şekildeki ifadelerinin yan delillerle desteklenmedikçe bir ikrar olarak kabul edilemeyeceği, patlamanın da bir bomba patlaması olup olmadığının maddi bulgularla ve bilimsel olarak kanıtlanamadığı, olay yerine ilk giden bomba imha uzmanlarının tutanaklarında ve raporlarında bombaya dair bir bulguya rastlanılmadığının belirtildiği, dosya içerisinde bu ve buna benzer çok sayıda değerlendirme ve bilirkişi raporlarının bulunduğu, bütün bu raporlar göz önüne alındığında patlamanın nedeninin tam olarak tespit edilemediği, bu nedenle yerel mahkemenin beraat kararının yerinde ve doğru olduğu belirtilerek Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin bozma kararının kaldırılması istenildi.
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Mahkeme Süreci Court Process