Pınar Selek
Pınar Selek'in beraat kararına savcılık itiraz etti
11.2.2011
İSTANBUL - Mısır Çarşısı patlamasının faili olarak yargılanan Pınar Selek ve Abdülmecit Öztürk hakkında verilen 3’üncü beraat kararına, Cumhuriyet Savcısı Nuri Ahmet Saraç itiraz etti. İtiraz dilekçesini sunan Savcı Saraç, İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nin gerekçeli kararını da talep etti. Savcı Saraç’ın gerekçeli kararın kendisine ulaşmasının ardından, itiraz gerekçelerini de açıklayacağı öğrenildi.

Yargıtay 9. Dairesi, Selek hakkındaki beraat kararını bozarak ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla yargılanmasına karar vermişti. İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 9 Şubat’ta görülen ilk duruşmada ‘beraat kararına’ ısrar etmişti. Savcı Saraç, mahmekenin kararını temyiz ettiğini bildiren dilekçesini dün akşam mahkemeye bildirdi. İtiraz dilekçesini sunan Savcı Saraç, İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nin gerekçeli kararını da talep etti. Savcı Saraç’ın gerekçeli kararın kendisine ulaşmasının ardından, itiraz gerekçelerini de açıklayacağı öğrenildi. Savcının kararı temyiz etmesi nedeniyle Selek ve Öztürk hakkındaki dosya Yargıtay Ceza Genel Kurulu’na önümüzdeki günlerde gönderilecek.

22 üyeden oluşan Yargıtay Ceza Genel Kurulu, İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen direnme kararını inceleyecek. Genel Kurul, yerel mahkemenin verdiği ‘beraat kararını’ onaylarsa Selek ve Öztürk’ün beraat kararı kesinleşmiş olacak. Ancak Genel Kurul, yerel mahkemenin kararını bozarsa, Selek ve Öztürk yargılanmasına yeniden başlanacak. Yerel mahkemenin, Genel Kurulun bu kararına ‘direnme hakkı’ bulunmuyor. Yerel mahkeme 4’üncü yargılama sürecinden sonra kararını açıklayacak.

Haber / Yorum: Timur Soykan

İtiraz etmese bir haftada kesinleşecekti.
13 yıllık yargı süreci şimdi devam edecek. Savcı eğer yerel mahkemenin beraat kararına itiraz etmeseydi, bir hafta sonunda Selek'in özgürlüğü kesinleşecekti. Ancak savcının itirazı nedeniyle dava dosyası tekrar Yargıtay Ceza Genel Kurulu'na gidecek. Yargıtay Ceza Kurulu beraat kararını onaylayacak ya da bozacak. Ancak Yargıtay Ceza Kurulu daha önceki kararında Pınar Selek'in bombayı koyduğu ve müebbet hapisle cezalandırılmasını istemişti. Bu Pınar Selek'i üzecek bir karar çıkma olasılığını oldukça güçlendiriyor. Yargıtay kararı yine bu yönde bozarsa yeniden yargılama başlayacak ve yerel mahkemenin bu karara direnme hakkı yok.

YARGITAY’DAN BİRİNCİ BOZMA 

Mısır Çarşısı patlaması davasında İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan Pınar Selek, patlamaya bombanın mı yoksa LPG’nin mi neden olduğunun kesin tespiti yapılamadığı gerekçesiyle beraat etmişti. Yargıtay 9. Ceza Dairesi bu kararı bozmuş ve mahkemenin hüküm kurmasını istemişti. Bunun üzerine yapılan yargılamada yine patlamanın nedeninin belirlenemediği görüşünü tekrarlayan Mahkeme, Selek’in yine beraatına karar vermişti.

YARGITAY’DAN İKİNCİ BOZMA 

Dosyanın ikinci kez gittiği Yargıtay, Pınar Selek, Abdülmecit Öztürk, Heval Öztürk ve Kadriye Kübra Sevgi için “müebbet hapis istemiyle yeniden yargılansın" demişti. Yargıtay, Maşallah Yağan’ın ise ‘patlayıcı madde bulundurmak’ suçundan 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası istemi ile yeniden yargılanmasını istedi.

YARGITAY BAŞSAVCILIĞI, DAİRENİN KARARINA İTİRAZ ETTİ 

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ise Daire'nin bu kararına Pınar Selek ve Abdülmecit Öztürk açısından itiraz etti. Başsavcılığın itirazında, diğer sanık Abdülmecit Öztürk'ün, polis ifadesini kabul etmemesi üzerine alınan ek ifadesinde, eylemi Pınar'la birlikte gerçekleştirdiklerini söylediği, sanık Öztürk'ün bu şekildeki ifadelerinin yan delillerle desteklenmedikçe bir "ikrar" olarak kabul edilemeyeceği belirtildi. Başsavcılık, bu nedenle İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesinin beraat kararının yerinde ve doğru olduğunu savunarak, Yargıtay 9. Ceza Dairesinin bozma kararının kaldırılmasını istedi.

YARGITAY CEZA GENEL KURULU ‘BOZMA KARARI’ YERİNDE DEDİ 

Başsavcılığın itirazını değerlendiren Yargıtay Ceza Genel Kurulu, 9. Dairenin bozma kararının yerinde olduğuna hükmetti.

MAHKEME DİRENDİ 9 Şubat'ta yapılan duruşmada mahkeme Pınar Selek ve Abdülmecit Öztürk'ün beraat kararında direndi. (Radikal.com.tr, dha)

http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalDetayV3&ArticleID=1039656&Date=11.02.2011&CategoryID=77

Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Mahkeme Süreci Court Process