Pınar Selek
Savcıdan itiraz, gözler Yargıtay’da
13.2.2011



Sosyolog Pınar Selek için 12. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 9 Şubat 2011 tarihinde 3. kez verilen BERAAT kararına Cumhuriyet Savcısı Nuri Mehmet Saraç itiraz etti. Savcının itirazıyla birlikte, dava bir kez daha Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nda
ele alınacak.

Savcı, mahkemenin direnme kararına ilişkin gerekçelerini açıkladıktan sonra kendi itiraz gerekçelerini oluşturacağını belirtti. Pınar Selek’in avukatlarının verdiği bilgiye göre, mahkeme beraat kararında direnmiş olduğu için temyiz incelemesi Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nda gerçekleştirilecek. İtirazın ardından gözlerin çevrildiği Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nda, ya mahkemenin kararı onaylanacak ya da savcının itirazına göre bir kez daha yeniden yargılansın denilecek. Yeniden yargılansın kararı verildiğinde Yerel Mahkemenin direnme hakkı bulunmuyor. Yargıtay Ceza Genel Kurulu daha önce 17’ye karşı 6 muhalif oyla, Yargıtay Başsavcısı'nın Pınar Selek'in beraat kararının onanması gerektiği yönündeki itirazını reddererek ağırlaştırılmış müebbet hapis istemişti.  

İstisnai bir durum

Usul hukuku açısından çok istisnai bir yargılama süreci ile karşı karşıya bulunuluyor. Avukatların belirttiğine göre, Pınar Selek hakkında süren yargılamada İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, tüm delilleri inceleyen ve delillere göre kanaat oluşturan tek mahkemedir. Mahkeme Pınar Selek'in masum olduğuna üç kere karar vermiştir. Pınar aleyhine hukuken geçerli tek kanıt yoktur. İşkence altında alınmış ve mahkemede reddedilmiş ifadeler, sahte olduğu kanıtlanan tutanaklar ve bilimsel geçerliliği olmayan raporlar dışında Pınar Selek aleyhine tek bir kanıt gösterilememektedir. Pınar Selek aleyhine tek bir kanıt olmadığı gibi, suçsuzluğunu ispatlayan onlarca kanıt vardır. Tüm bu kanıtlar mahkeme tarafından değerlendirilerek beraat kararı verilmiştir.

Ayrıca,

Hukuki bir davada hiç kimse, masum olduğunu ispat etmek zorunda değildir. Savcılık ve mahkemelerin suçlu olduğunu ispatlaması gerekmektedir. Masumiyeti ispat edilmesine rağmen cezalandırılması için ısrar etmek, davanın hukuki olmaktan çıktığının bir başka göstergesidir.

Yani,
Tüm bu kanıtları mahkeme heyeti ile birlikte gözlemlemesine ve yine tüm izleyiciler ve mahkeme heyeti önünde Pınar'ın masumiyeti savunmalarla ortaya konulmasına rağmen Savcı Nuri Ahmet Saraç’ın, beraate karşı temyiz yoluna başvurması, bu davaya politik bakıldığını ortaya koyuyor.  

3. beraat kararı 9 Şubat’ta verildi

Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun, iki kez beraat etmesine rağmen Sosyolog Pınar Selek hakkında verdiği ‘yeniden yargılanma’ kararı, 9 Şubat 2011 tarihinde İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ele alınmıştı. Türkiye kamuoyunun yakından tanıdığı çok farklı görüş, düşünce, inanç ve kurumlarından aydın, yazar, sanatçı, akademisyen, gazeteci, insan hakları aktivisiyle yine Avrupa Parlamentosu başta olmak üzere birçok ülkeden aydın, yazar, hukukçu ve akademisyenin hazır bulunduğu duruşmada, Yerel Mahkeme, Yargıtay Genel Kurulu’nun hükmüne karşı daha önce verdiği BERAAT kararında DİRENME kararı almıştı.
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Mahkeme Süreci Court Process