Pınar Selek
AP Türkiye raporunda Pınar Selek Davasına Vurgu
8.3.2011

Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu'nun gündemine gelen Türkiye raporuyla, AB ifade özgürlüğü konusunda Türkiye yönelik en eleştirel tavrını takınıyor.

Raporda, "Basının bağımsızlığı demokratik toplumların olmazsa olmazıdır" deniliyor, basın özgürlüğünün korunması ve genişletilmesi için yargının hayati rolüne de dikkat çekiliyor.

Raporda şu ifadelere yer veriliyor:

"Kötüye giden basın özgürlüğü ve Türk basınında gittikçe artan otosansürdan kaygılıyız. Türk hükümetini basın özgürlüğü ilkelerine destek vermeye çağırıyor, bağımsız bir medyanın demokratik toplumlar için önemli olduğunu vurguluyoruz."

AP raporunda, bazı internet sitelerine yönelik yasaklar da kınanıyor, ifade özgürlüğüyle ilgili yasal çerçevenin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve AİHM içtihatıyla uyumlu hale getirilmesi gerektiği vurgulanıyor.

Ergenekon ve Balyoz davaları da raporda.

Türkiye'de makul sürede adil yargılama koşullarının bulunmadığına dikkat çeken Avrupa Parlamentosu, bu iki davada aşırı tutukluluk sürelerinden duyduğu "kaygıyı" dile getiriyor.

Raporda, "Ergenekon ve Balyoz davaları kapsamında yürütülen soruşturmalar damokratik kurumlar ve yargının gücünü düzgün işleyişini göstermeli" ifadesi kullanılıyor.

Yargıtay'ın anayasal düzene karşı işlenmiş suçlarda geçici tutukluluk süresini 10 yıla kadar çıkaran hükmünü de eleştiren Avrupa Parlamentosu, Türkiyede yasal mevzuatın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin adil yargılanmayla ilgili maddesiyle uyumlu hale getirilmesi çağrısında bulunuyor.

Pınar Selek davasına vurgu

Raporda insan hakları savunucularına yönelik cezai soruşturmaların kaygı verici olduğu vurgulanıyor, Pınar Selek davası örnek gösteriliyor.

Polis şiddeti de raporda. Türkiye'de gösteri ve örgütlenme özgürlüklerine saygı gösterilmesi gerektiğinin altı çiziliyor, polisin geçen yıl aralık ayında ankara'da üniversite öğrencilerinin gösterilerini aşırı güç kullanarak bastırması kınanıyor.

Kıbrıs uyarısı: "Askerlerinizi Ada'dan çekin"

Raporda bir uyarı da Kıbrıs sorunuyla ilgili. Avrupa Parlamentosu, Ankara'ya Ada'dan Türk askerlerinin derhal çekilmesi çağrısı yapıyor.

http://www.cnnturk.com/2011/dunya/03/08/apden.zehir.zemberek.turkiye.raporu/609280.0/index.html

Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Mahkeme Süreci Court Process