Pınar Selek
Cumhuriyetçi Avukatlar Derneği’nin (RAV) Pınar Selek’in davasına ilişkin basın açıklaması
14.3.2011

Cumhuriyetçi Avukatlar Derneği’nin  (RAV) Pınar Selek’in 9 Şubat 2011’de görülecek davasına ilişkin basın açıklaması:

 

RAV bir Alman avukatlar derneğidir. 1979’da kurulduğundan beri, resmi, ekonomik veya toplumsal davalara karşı ulusal ve uluslararası düzeyde vatandaşlık ve insan haklarını koruyarak hukukun ilerici bir gelişme göstermesi için uğraşmaktadır.

 

Sosyolog Pınar Selek’in İstanbul’da Mısır Çarşısı’na bomba koymakla suçlandığı davayı İnsan Hakları Örgütlerinin raporlarından ve meslektaşlarımızın aktardığı bilgilerden takip ettik.

 

Yargıtay’ın Pınar Selek için verilen beraat kararını bozmasını büyük endişeyle karşıladık. Yapılacak yeni mahkemenin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 6. Maddesi’nce öngörülen adil bir yargılama standardına sahip olmayacağının endişesini taşıyoruz çünkü Yargıtay kanıtların değerlendirilmesinde ve ceza süresinin uzunluğu konusunda ayrıntılı ve tek taraflı bir değerlendirme sundu:

 

1. İşkence:  Yargıtay 9 Şubat 2010’da verdiği kararı, işkence altında suçlayıcı ifade veren bir tanığa dayanarak vermiştir. Tam da bu işkence nedeniyle tanık mahkeme önüne çıkarıldığında söz konusu ifadesini geri çekmiştir. Bununla birlikte, işkence altında hem Pınar Selek’i hem de kendini suçlayan bu tanık, aynı suçtan 2006 senesinde beraat etmiştir.

 

2. Kanıtların tek taraflı değerlendirilmesi: Yargıtay, Mısır Çarşısı patlamasının bombadan kaynakladığına karar vererek, patlamadan sonraki günlerde polisin bulgularını ve çok çeşitli alanlardaki uzmanların raporlarını görmezden gelmiş ve kararını tek bir tartışmalı uzman raporuna dayandırmıştır.  

 

3. Mahkemenin aşırı uzun sürmesi: Pınar Selek’e açılan dava neredeyse 12,5 yıldır sürmektedir. Kendisi ağır suçlarla itham edilmesine, 2,5 sene tutuklu kalmış olmasına ve hakkındaki suçlamalar nedeniyle adının lekelenmesine rağmen dava son derece yavaş ilerlemiş ve ertelenmiştir.

 

Bizler Pınar Selek’in derhal beraat etmesini istiyor, 2,5 senelik tutukluluk süresinin ve gördüğü işkencenin de tazmin edilmesini talep ediyoruz.

Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Mahkeme Süreci Court Process