Pınar Selek
Pınar Selek davasının yeniden açılmasıyla ilgili olarak PEN Almanya’nın basın açıklamasıdır
14.3.2011

 

9 Şubat 2011’de Pınar Selek davası yeniden görülecek. Pınar Selek, zorla alınan daha sonra da geri çekilen bir ifadeye dayanılarak, 1998’de İstanbul’da Mısır Çarşısı’nda bomba patlamasına neden olmakla suçlanıyor. Başlangıçta yasaklı PKK (Kürdistan İşçi Partisi) ile iddia olunan bağlantıları nedeniyle mahkemeye verilmişti. Daha önce 2001 ve 2006 senelerinde iki kere beraat etmiş olmasına rağmen şimdi tekrar mahkeme karşısına çıkacak.

Pınar Selek şu anda PEN Almanya’nın Sürgündeki Yazarlar programının bursiyeri olarak Berlin’de  yaşıyor. 2010 Mart ayı başlarında, ikinci beraat kararının Ankara’da Yargıtay tarafından bozulduğu haberinin alınmasından kısa bir süre sonra PEN Almanya, kendi üyelerinden, tanınmış Alman sanatçılarından, bilim insanlarından ve siyasetçilerden tüm bu yasal kovuşturmaların derhal durdurulması için çağrıyı herkesin kendi adına imzalamasını istedi. Türkiye’de daha önce, feminist bir ağ olan Amargi “Pınar Selek için Adalet” adlı büyük bir kampanya başlatmıştı. Bu kampanyanın 100.000 imzacısı arasında Yaşar Kemal, Orhan Pamuk, Noam Chomsky ve kısa bir süre sonra suikaste uğrayan Hrant Dink de vardı. Ne yazık ki bu isimler şu anda neredeyse 6.000’e ulaşmış uzun destekçi listemizde bulunmuyor. Fakat Amargi kampanyasını başlatanlar, kendi imzalarımız, PEN Almanya’nın eylemini desteklediklerini söyleyen Türk yazarların, sanatçıların, bilim insanlarının ve siyasetçilerin olduğu uzun bir listeyle birlikte bu dört isme de bu metinde yer vermemiz için bizi desteklediler.  

Başvurumuzun ilk imzacıları arasında PEN Almanya’nın iki Onursal Başkanı olan Christa Wolf ve Günter Grass vardı. Sayın Grass Pınar Selek ile dayanışmasını Nisan 2010’da Türkiye’ye yaptığı son ziyaretinde gösterdi ve şimdi davanın yeniden açılması durumunda da başka bir açıklama daha yaptı.

Alman Parlamentosu Başkanı Norbert Lammert, Başkan vekili Wolfgang Thierse ile her ikisi de Federal Almanya Cumhuriyeti’nin eski bakanlarından olan Heidemarie Wieczorek-Zeul ve Heiner Geißler de ilk imzacılar arasındadır. Aşağıda uzun destekçi listemizden seçilen tanınmış isimlerin küçük bir kısmını bulacaksınız:

Doğan Akhanlı, Fatih Akın, Elisabeth Badinter, Bai Lan, María Cecilia Barbetta, Alfredo Bauer, Mirko Bonné, Fred Breinersdorfer, Barbara Bronnen, Judith Butler, Dany Cohn-Bendit, Niels Brunse, Étienne Copeaux, Daniela Dahn, Dai Qing, Renan Demirkan, Ulrike Draesner, Hélène Flautre, Wieland Förster, Vivian Forrester, Stefanie Golisch, Tarık Günersel, Jiri Grusa, Peter Härtling, Eveline Hassler, Gert Heidenreich, Christoph Hein, Elfriede Jelinek, Jiao Guobiao, Reinhard Jirgl, Walter Kaufmann, Necla Kelek, Tanja Kinkel, Wolfgang Kohlhaase, Ursula Krechel, Björn Kuligk, Alain Lance, Charles Lewinsky, Jürgen Lodemann, Kristof Magnusson, Gabriel Mazneff, Petra Morsbach, Martin Mosebach, Herta Müller, Leonie Ossowski, Erika Pedretti, Matthias Politycki, Marion Poschmann, Rongfen Wang, Rüdiger Safranski, Klaus Staeck, Imre Török, Hans-Ulrich Treichel, Jan Wagner, Günter Wallraff, Martin Walser, Ulrich Wickert, Zhou Qing und Gerhard Zwerenz.

Bizimle, toplumun her kesiminden insanlarla birlikte dünyadaki 70 ülkeden tüm bu yazarlar, akademisyenler ve sanatçılar, Türk yargı gücünü Pınar Selek’e açılan davaları sona erdirmeye ve Sürgündeki Yazarlar Bursiyerimize kendi ülkesinde özgürce ve rahatsız edilmeden yaşama hakkını vermeye çağırıyor. Pınar Selek’i kendi ülkesinde özgürce ve rahatsız edilmeden yaşabilmek için Strasbourg’daki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde verdiği mücadelede de PEN Almanya olarak destekliyoruz.

Her geçen gün daha da artan imzacı listemiz için lütfen bakınız:

http://www.ps-signup.de/results.php

PEN Almanya adına

Sürgündeki Yazarlar Programından sorumlu Başkan Vekili

Christa Schuenke

Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Mahkeme Süreci Court Process