Pınar Selek
Bu kan davası sembolik bir savaşa dönüştü
20.4.2011

Selek, “Bu konu her gündeme geldiğinde, ruhsal acıyı çok bedensel bir biçimde yaşamaya başlıyorum, midem bulanıyor, kendimi çok yorgun hissediyorum” dedi

08 Şubat 2011

Bu kan davası sembolik bir savaşa dönüştüPınar Selek

MİRAÇ ZEYNEP ÖZKARTAL

İki kez beraat ettiği “Mısır Çarşısı” davasında kararın Yargıtay Ceza Genel Kurulu tarafından aleyhte bozulması üzerine Pınar Selek bugün yeniden yargılanacak. Bir süredir PEN Almanya şubesinin davetlisi olarak Berlin’de yaşayan Selek Milliyet’in sorularını yanıtladı.
Yıllardır davayla nasıl yaşadınız?
Beni, hayatımı, ruh halimi çok etkiledi. Almanya’da gittiğim Uluslararası İşkence Rehabilitasyon merkezinin raporunda, hem işkencenin hem bu dava sürecinin üzerimdeki ağır etkileri uzun bir liste halinde yazıyor. Ama başa çıkabiliyorum. Kendi deneyimlerimi insanlığın deneyimlerinin içinde görebildiğim için, çıldırmıyorum. Ama size açıkça söyleyeyim: Bu konu her gündeme geldiğinde; ruhsal acıyı çok bedensel bir biçimde yaşamaya başlıyorum. Enerjim düşüyor, midem bulanıyor, kendimi çok yorgun hissediyorum.
Adalet duygunuz nasıl etkilendi bu süreçten?
Hukukçu bir aileden geliyorum. Bu sayede, tanımadığım insanlar için verilen adalet mücadelesinin önce tanığı, sonra öznesi oldum ve bunun nasıl meşakkatli olduğunu da öğrendim. 12 Eylül’den yıllar sonra, babam cezaevinden çıkınca, uzun zaman, avukatlık hakkını geri almak için büyük bir mücadele verdi.
Düşünebiliyor musunuz, hukuka adanmış bir yaşam, kendi hukukçuluğu için mücadele ediyor. Sonunda kazandı. Şimdi benim için mücadele veriyor. Aynı kararlılıkla, aynı enerjiyle, aynı inançla. Yaşına rağmen, hala dağ gibi, dimdik ayakta. Ben nasıl olmayayım? İnanıyorum tabii ki adalete. Ve adalet mücadelesine.
Yargıtay’ın beraatin iptali kararını duyduğunuzda aklınızdan ilk geçen neydi?
“Gerçek değil... Bir rüya görüyorum” duygusu. Nasıl anlatılır, bilmiyorum... Boşluk hissi.
“Neden ben?” sorusuna cevap arıyor musunuz hala?
Gördüğüm, anladığım kadarıyla, tek bir nedeni yok seçilmemin. Önce yaptığım araştırmanın, girdiğim ilişkilerin o dönem rahatsız edici olması nedeniyle cezalandırılmak istendim. İşkencede babamdan, dedemden de çok bahsettikleri için, sadece beni değil, onları da cezalandırmak istediklerini hissettim.
Sonra, biz, hep birlikte yapılan suçlamaların, siyasi baskıların karşısında, tarihe geçecek bir hukuki mücadele yürütünce gerçek bir kan davası başladı. Davam sembolleştikçe, bu kan davası sembolik bir savaşa dönüştü.
9 Şubat için aklınızdan neler geçiyor?
Sisli bir boşluk.

 

Mısır Çarşısı davası bugün
9 Temmuz 1998’de Eminönü’deki Mısır Çarşısı’nda 7 kişinin öldüğü, 127 kişinin de yaralandığı patlamaya ilişkin haklarındaki hüküm Yargıtay’ca bozulan sosyolog Pınar Selek’in de aralarında bulunduğu 5 sanığın yeniden yargılanmasına bugün başlanacak. Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin 5 sanık açısından kurulan hükmü 2. kez bozmasının ardından ilk duruşma İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesinde yapılacak. Mısır Çarşısı’ndaki patlamaya bombanın mı yoksa LPG’nin mi neden olduğunun kesin tespiti yapılamamıştı.

 

http://www.milliyet.com.tr/bu-kan-davasi-sembolik-bir-savasa-donustu/guncel/haberdetay/09.02.2011/1349869/default.htm

Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Mahkeme Süreci Court Process