Pınar Selek
Pınar Selek İçin Mücadeleye Devam
2.9.2011

On üç yıldır psikolojik işkenceye dönüştürülen davanın yeni duruşması 28 Eylül’de görülecek

Pınar Selek İçin Mücadeleye Devam

Sosyolog-yazar Pınar Selek’in üç kez beraat ettiği Mısır Çarşısı davası ile birleşen diğer davalara ilişkin yargılama 28 Eylül 2011 Çarşamba günü Beşiktaş Özel Yetkili 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek. Davanın 22 Haziran 2011 tarihinde görülen son duruşmasında, mahkeme diğer sanıkların Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun bozma kararına karşı diyeceklerini bildirmek üzere ifadelerinin alınmasına karar vermiş ve duruşmayı 28 Eylül 2011 tarihine bırakmıştı.

On üç yıldır psikolojik işkenceye dönüştürülen davada Pınar Selek’in her üç beraat kararına da itiraz eden ve tutuklu olarak ömür boyu ağırlaştırılmış hapis cezasıyla yargılanmasını talep eden savcı Nuri Ahmet Saraç'ın görevi değişti. Duruşma savcılığından alınarak soruşturma savcısı olarak görevlendirilen Saraç'ın yerine Samandağ Cumhuriyet Savcılığı, adalet müfettişliği, ardından da Şişli Cumhuriyet Savcılığı yapan Mehmet Ali Uysal görevlendirildi.

Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun bozma kararı üzerine, 9 Şubat 2011’de İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, mahkeme Pınar Selek’in beraati yönünde bir kez daha direnmiş ve Pınar Selek üçüncü kez beraat etmişti.

Öte yandan Berlin’deki Überleben İşkence Kurbanları için Tedavi Merkezi de Ağustos 2010 tarihinde hazırladığı özel bir bilirkişi raporuyla Pınar Selek’in gözaltı süresince gördüğü işkence ve bu sürecin bıraktığı etkileri resmen tescil etti. Uzun ve adil olmayan yargılama sürecindeki uygulamalarıyla Pınar Selek’in mağduriyetinin daha da artarak devam etmesine yol açan bu dava; işkence, adil olmayan yargılama ve ifade hürriyetine riayet edilmemesi nedeniyle tedbir, adil bir şekilde yeniden yargılanma ve tazminat talepleriyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne de taşındı.

Davadaki hukuksuzluklar, mahkemeye yönelik açık müdahale ve baskılar ile Türk adalet sistemindeki aksaklıklar birleşince, Pınar Selek ağır hak ihlalleriyle karşı karşıya kaldı. Kürt Sorunu’na ilişkin bilimsel çalışmasına el konan ve görüştüğü kişilerin isimlerini vermediği için ağır işkenceye maruz kalan Pınar Selek sonunda Mısır Çarşısı komplosuyla “katliam sanığı” olarak hedef tahtasına oturtulmuştu. Bir hukuk cinayetine dönüşmüş bu davada Pınar Selek’e destek veren ulusal ve uluslararası kamuoyu bu siyasi davayı artık adalet talebinin bir simgesi olarak görülüyor. 

28 Eylül duruşması yaklaşırken, duyarlı kamuoyunu bir kez daha süreci yakından takibe davet ediyoruz. Pınar Selek’in beraati nihai olarak kabul edilene kadar adalet ve özgürlük mücadelemiz sürecektir. Verilecek karar nasıl bir Türkiye’de yaşayacağımızın da göstergesidir.

Hala Tanığız Platformu

Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Mahkeme Süreci Court Process