Pınar Selek
Uluslararası PEN'den Pınar Selek'e destek
27.9.2011


Uluslararası PEN’in Belgrad'daki  77. Kongresi'nde, 13 yıldan bu yana süren Mısır Çarşısı Davası'ndan 3 kez beraat etmesine rağmen yargılanmaya devam eden Sosyolog, Pınar Selek ile dayanışma içinde olunacağı vurgulandı. Kongre'de Türkiye’de baskı altındaki yazar, edebiyatçı ve şairlere de dikkat çekildi.

Şairler, Deneme Yazarları ve Romancılar Klübü olan PEN’in  Sırbistan'ın başkenti Belgrad'daki  77. Kongresi, 20.Yüzyıl Sırp edebiyatı konulu yarım saatlik film ile başladı. Sırbistan PEN Başkanı Vida Ognjenovic, PEN Uluslararası Başkanı John Ralston Saul’un açılışını yaptığı kongrede konuşan Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadic, etnik kimliğe saygının barış için önemini vurguladı. Ardından, Vosijlav Voki Kostic'in "Şarkı Söyleyen Kim?" adlı savaş karşıtı dans tiyatrosu oyunu sahnelendi.
Kongre  boyunca dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen PEN üyesi 250 yazar, şair, deneme yazarı bir araya geldi; sorunları tartıştı, öneriler geliştirdi, yeni etkileşimlerde bulundu. 
PEN'in daha dinamik kılınması talebinin öne çıktığı kongrede, buna ilişkin çalışmalar ve öneriler üyelere sunuldu. Bu amaçla hazırlanan Uluslararası PEN web sitesi gösterildi ve yeni siteye ilişkin eleştiri ve öneriler istendi.

Pınar Selek’e destek

Toplantıda, Kadın Yazarlar Komitesi adına PEN üyelerine sunulan raporda ise 13 yıldır Mısır Çarşısı Davası’dan yargılanan ve 3 kez beraat etmesine rağmen davası süren Sosoylog Pınar Selek’in durumu üyelerin bilgisine sunuldu. Raporun ardından,  PEN Uluslararası Yönetimi ve PEN Temsilciler Meclisi, Pınar Selek'in yanında olduklarını dile getirdiler. Kongrede, yaşadıkları ülkelerde baskı altında bulunan yazar, edebiyatçı ve şairlerin durumu üzerinde de duruldu. Bu ülkelerden biri de Türkiye idi. Aralarında PEN üyesi Muharrem Erbey, İsmail Beşikçi, ve Mustafa  Balbay'ın da olduğu pek çok yazar, çevirmen, gazeteci ve yayıncının tutuklu veya hükümlü olduğu, binlerce dava açıldığı, eserlerin kitaplaşamadan imha edildiğine vurgu yapıldı. 
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Mahkeme Süreci Court Process