Pınar Selek
Pınar Selek İçin Mücadeleye Devam
27.9.2011



Sosyolog-yazar Pınar Selek’in üç kez beraat ettiği Mısır Çarşısı davası ile birleşen diğer davalara ilişkin yargılama 28 Eylül 2011 Çarşamba günü saat 10.00'da görülecek.

Sosyolog, Feminist  yazar Pınar Selek’in, 13 yıldır yargılandığı ve  üç kez beraat ettiği Mısır Çarşısı Davası, 28 Eylül 2011 tarihinde görülecek. Beşiktaş Özel Yetkili 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılacak olan duruşma saat 10.00'da başlayacak.  Davanın 22 Haziran 2011 tarihinde görülen son duruşmasında, mahkeme diğer sanıklarla ilgili usûl eksikliklerinin tamamlanması için duruşmayı 28 Eylül 2011 tarihine bırakmıştı. Savcı Nuri Mehmet Saraç’ın başka bir yere tayin edilmesi nedeniyle, davanın bu duruşmasına yeni bir savcı ile devam edilecek. Bu davaya eklemlenen diğer davaların ele alınacağı bu oturumda, poliste verdiği ifadeyle Pınar Selek’in Mısır Çarşısı Davası’nda yargılanmasına neden olan Abdülmecit Öztürk’ün ifadesine de başvurulacak. Öztürk, mahkeme sürecinde, polisteki ifadesini işkence altında verdiğini, bu yüzden doğru olmadığını ayrıca Pınar Selek’in bu işle bir ilgisinin bulunmadığını defalarca tekrar etmişti. Öztürk, Pınar Selek ile birlikte beraat etmiş; savcı  Nuri Mehmet Saraç, Öztürk’ün beraat kararını onaylamış, Pınar Selek’e ise itiraz etmişti.
Dava AB Raporu’nda
Mısır Çarşısı Patlaması olarak başlayan sonrasında Pınar Selek davasına dönüşen, 28 Eylül’deki davanın durumu ve Pınar Selek’in 3 kez beraat etmesine rağmen yargılanması, Türkiye kadar Türkiye dışında da takip ediliyor. Uluslararası PEN'in 13 Eylül 2011'deki kongresinde de gündeme gelen Pınar Selek’in durumu, geçen yıl yayınlanan AB İlerleme Raporu’nda da yer almıştı. Pınar Selek"in yıllar boyu süren yargılama sürecine de değinen raporun 46. maddesinde "Ceza davalarının aşırı uzaması da, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin bu konuyla ilgili kapsamlı içtihatlarından da görülebileceği gibi, bir başka önemli kaygı verici husustur. Bu açıdan özellikle dikkat çeken davalardan biri, 1998 Temmuz ayında bir bombalama iddiasıyla ilgili olarak tutuklanan ve ceza davası halen devam eden sosyolog Pınar Selek’in davasıdır. Uluslararası PEN ise Selek ile dayanışmanın süreceğini deklere etti.
Hukuksuzluk ve yargıya müdahale var
Davanın görüleceği 28 Eylül 2011 öncesi Pınar Selek'e destek verenlerin oluşturduğu Hala Tanığız Platformu, kamuoyundan,  bu davadan dikkatlerini ayırmamaları çağrısında bulundu.
 Yargıtay Genel Kurulu'nun yargılansın demesine rağmen 9 Şubat 2011’de İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, mahkeme heyetinin Pınar Selek’in beraati yönünde bir kez daha direndiğine ve Pınar Selek'in  üçüncü kez beraat ettiğine dikkat çekilen açıklamanın devamı şöyle:
"Davadaki hukuksuzluklar, mahkemeye yönelik açık müdahale ve baskılar ile Türk adalet sistemindeki aksaklıklar birleşince, Pınar Selek yıllardır ağır hak ihlalleriyle karşı karşıya kaldı. Kürt Sorunu’na ilişkin bilimsel çalışmasına el konan ve görüştüğü kişilerin isimlerini vermediği için ağır işkenceye maruz kalan Pınar Selek sonunda Mısır Çarşısı komplosuyla “katliam sanığı” olarak hedef tahtasına oturtulmuştu. Bir hukuk cinayetine dönüşmüş bu davada Pınar Selek’e destek veren ulusal ve uluslararası kamuoyu bu siyasi davayı artık adalet talebinin bir simgesi olarak görülüyor.
Öte yandan Berlin’deki Überleben İşkence Kurbanları için Tedavi Merkezi de Ağustos 2010 tarihinde hazırladığı özel bir bilirkişi raporuyla Pınar Selek’in gözaltı süresince gördüğü işkence ve bu sürecin bıraktığı etkileri resmen tescil etti. Uzun ve adil olmayan yargılama sürecindeki uygulamalarıyla Pınar Selek’in mağduriyetinin daha da artarak devam etmesine yol açan bu dava; işkence, adil olmayan yargılama ve ifade hürriyetine riayet edilmemesi nedeniyle tedbir, adil bir şekilde yeniden yargılanma ve tazminat talepleriyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne de taşındı.
28 Eylül duruşması yaklaşırken, duyarlı kamuoyunu bir kez daha süreci yakından takibe davet ediyoruz. Bu davada adaletin tam olarak tecelli etmesi nasıl bir Türkiye’de yaşayacağımızın da göstergesi ve teminatı olacaktır.
"

Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Mahkeme Süreci Court Process