Pınar Selek
Düşünce Özgürlüğü için 8. İstanbul Buluşması, 9 Haziran Cumartesi günü, Bilgi Üniversitesi’nde yapıldı
20.6.2012 Açılışta, Türkiye’de ifade özgürlüğü hakkında 9 uluslararası ve 5 kıtadan 22 ulusal kuruluşun imzalarını taşıyan bildiri okundu.

Sonra International PEN (Uluslararası Yazarlar Birliği) adına 2. Başkan yazar Eugene Schoulgin, IPA (Uluslararası Yayıncılar Birliği) adına yayıncı William Nygaard, Human Rights Watch (İnsan Hakları İzleme Örgütü) adına Türkiye raportörü Emma Sinclair Webb ve Amnesty International (Uluslararası Af Örgütü) adına Türkiye raportörü Andrew Gardner açılış konuşmalarını yaptılar.

(Konuşma metinleri, çevirileri tamamlandıkça sitemize eklenecek. Hazır olanları buradan bulabilirsiniz.)

Sunuculuğunu Çağlar Çabuk'un üstlendiği buluşmada dört forum yer alıyordu.

Türkiye’de İfade Özgürlüğü forumunda kolaylaştırıcı İHOP temsilcisi Av. Hüsnü Öndül, katılımcılar Mazlumder Gen. Sek. Üstün Bol, İHD MYK üyesi Gülseren Yoleri ve TİHV temsilcisi Coşkun Üsterci idi.

Kolaylaştırıcılığını Bianet kurucusu Nadire Mater ‘in üstlendiği Medyada İfade Özgürlüğü forumuna Türkiye Gazeteciler Cemiyeti başkanı Orhan Erinç ve Türkiye Gazeteciler Sendikası başkanı Ercan İpekçi katıldı. Star Gazetesi Gen. Yay. Yön. Mehmet Ocaktan’ın koltuğu ise boş kaldı.

Sanat, Edebiyat ve Yayında İfade Özgürlüğü başlıklı üçüncü forumun kolaylaştırıcısı, Türkiye Yayıncılar Birliği temsilcisi Hayri Erdoğan idi. Forumda Orhan Alkaya (İstanbul Şehir Tiyatroları eski Gen. San. Yön.) Av. Sabri Kuşkonmaz (PEN Türkiye Merkezi) ve Cemal Uşak (Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Bşk. Y.) konuştu.

Anayasa Hazırlık Sürecinde ve Anayasa’da İfade Özgürlüğü başlığını taşıyan dördüncü forumun kolaylaştırıcılığını Prof. Dr. Turgut Tarhanlı (Bilgi Üniversitesi) üstlenmişti. Katılımcılar Av. Hüsnü Tuna (Hukukçular Der. eski Bşk., 23. Dönem Konya Mv.), Prof. Dr. Yaman Akdeniz (Bilgi Üniversitesi) ve Av. Fikret İlkiz (İstanbul Barosu) idi.

Her forum öncesinde, o konudaki durumu özetleyen videolar izlendi, tanıklar kürsüye çıkarak yaşadıklarını anlattılar:

Av. İ. Cem Halavurt (Hrant Dink davası avukatı), Gülten Aslan (Mor Çatı, Kadına yönelik şiddet), Esmeray (LGBT sorunları), Nedim Şener (Yazdığı kitap), Mahmut Alınak (Yazdığı makaleler/Kızı Belga Alınak), Evrim Kepenek (Gündem/Azadiya Welat/DİHA- Kürt medyasına baskılar) Ahmet Şık (İmamın Ordusu adlı kitabı) Ragıp Zarakolu (KCK sanığı yayıncı), Pınar Aydınlar (Söylediği türküler) Av. Davut Erkan (Vicdani Red), Abdullah Demirbaş (Sur Belediye Bşk., Ana dil), Pınar Selek (Yargı!?) konularında yaşadıklarını anlattılar. Konuşmacıların ve tanıkların anlattıkları yanyana gelince ortaya çıkan tablo, uluslararası bildiride dile getirilen endişeleri haklı çıkarıyor: İfade özgürlüğü ne yazık ki hala çiğneniyor, hem de bir zamanlar kendisi de “düşünce suçlusu” olan ve kendi ifade özgürlüğü şimdi mağdur ettiklerinin çoğu tarafından desteklenen bir başbakanın zamanında, çoğu kez de bizzat kendisi tarafından verilen direktifler, hatta açılan davalarla.

Sıra uluslararası bağlantılara geldi. Önce, Norveç PEN’i desteğiyle ağırladığımız Halid El-Hammadi, Yemen’deki durumu anlattı, uluslararası destek ve dayanışma beklentilerini iletti. Daha sonra İnternet üzerinden görüntülü telefon bağlantıları başladı.

Prof. Noam Chomsky, yazar Paul Auster, Nobel ödüllü, Güney Afrika asıllı Avustralyalı yazar John Coetzee, Pakistan asıllı yazar ve film yapımcısı, aktivist Tarık Ali, uyuşturucu kartelleriyle mücadelesi nedeniyle ölüm tehdidi altında yaşayan Meksikalı gazeteci-yazar Lydia Cacho, Bianet’in ve girişimimizin de üyesi olduğu uluslararası ifade özgürlüğü kuruluşu IFEX yürütme kurulu başkanı Annie Game, bir diğer uluslararası ifade özgürlüğü kuruluşu Article 19 yetkilisi Nathalie Losekoot ve Freedom House (Barış Evi- Washington) yetkilisi Karin D. Karlekar görüntüye geldiler. Çoğu o anda, canlı; teknik nedenlerle bağlantı sağlanamayanlar ise iki gün önce yapılmış prova kayıtları aracılığıyla ekrandan salondaki herkesi selamladılar,mesajlarını ilettiler. (Skype konuşmalarına buradan ulaşabilirsiniz.) 

Toplantı, “Istanbul Guvercinler Meclisi Tv” sitesinde canlı olarak yayınlandı, 1.700’ün üstünde kişi tarafından izlendi. http://www.livestream.com/ist_gmtv?utm_source=lsplayer&utm_medium=embed&utm_campaign=footerlinks

Düşünce Özgürlüğü için 9. İstanbul Buluşması , 24 ve 25 Mayıs 2014 tarihlerinde yapılacak. Artık istesek de istemesek de uluslararası bir nitelik kazanmış olan bu buluşmaya, bu kentin seçilmiş yönetimi olan Büyükşehir Belediyesi'nin zaman zaman ve duruma göre değil, sürekli olarak sahip çıkmasını ve “ev sahipliği”ni üstlenmesini tekrar öneriyoruz.

http://www.antenna-tr.org/sites.aspx?SiteID=52&mod=news&ID=4250

Pınar Selek'in tanıklık videosunu aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz;

http://www.antenna-tr.org/Sites.aspx?SiteID=52&mod=article&cID=1063&ID=4312

Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Mahkeme Süreci Court Process