Pınar Selek
Adalet Nöbeti Pınar Selek için: Beraatimize dokunmayın!
30.3.2023



Avukatlar, İstanbul Çağlayan Adliyesi’ndeki Adalet Nöbeti’nde bu hafta Pınar Selek davasına çağrı yaptı, "Bir insana yapılan en büyük haksızlık 25 yıl süren bir yargılama yapmak demektir. Önümüzdeki günlerin yarından başlamak üzere adaletin tecelli edeceğine inanıyoruz" dedi.

Fotoğraf: Serhıldan Hülakü 

"Mısır Çarşısı" davasında yargılanan sosyolog yazar Pınar Selek hakkında verilen beraat kararı. Haziran 2022'de dördünce kez bozuldu, hakkında yakalama kararı verildi. 

Beraatin bozulmasının ardından ilk duruşma yarın (31 Mart 2023 Cuma), İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek. Duruşma öncesinde, bugün Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi önünde avukatların ve hak savunucularının tuttuğu "Adalet Nöbeti" bu kez Pınar Selek içindi.

"25 yıldır süren davayı anlamak mümkün değil"

İlk olarak konuşan avukat Kemal Aytaç, şöyle dedi: 

"Yarın Pınar Selek saat 14.00'da duruşması olacak. Bunun adına ne duruşma denir ne yargılama denir. 25 yıl olmuş dört defa beraat kararı verilmiş. 25 yıldır bu dava sürüyor bunu anlamak mümkün değil. Sözümüzü Pınar Selek için söyleyeceğiz.

"Adalet tecelli etsin"

Barolar Birliği Genel Sekreteri Avukat Veli Küçük konuştu şöyle dedi: 

"Pınar Selek yargılaması tam 25 yıl oldu 4 beraat kararı halen yargısal süreç devam ediyor. Baskılar işkenceler altında alınan ifadeler hiçbir dayanağı olmayan bir dosyadan söz ediyoruz. 

"Bu dosya içinde patlamanın gaz ocağından olduğuna dair bilirkişi raporlarına rağmen dosya üzerindeki uzun süreçlerin hepimiz farkındayız. 

"Adalete erişim haklarının evrensel hakların ihlal edildiği en açık dosya. Umarım beraatla sonuçlanır umarım bu yargısal süreç son bulsun. Bir insana yapılan en büyük haksızlık 25 yıl süren bir yargılama yapmak demektir. Önümüzdeki günlerin yarından başlamak üzere adaletin tecelli edeceğine inanıyoruz."

"Hukukçular ve kadınlar olarak Pınar'ın yanındayız"

Türk Hukukçu Kadınlar Derneği Başkanı Süreyya Turan da şöyle dedi: 

"Yurtdışında insanlar basit hakları için mücadele ediliyor. Biz ise hapisteki için mücadele ediyoruz. Selek'i tanımıyorum ama çalışmalarını okudum sosyolog, değerli çalışmaları var. Alp Selek üstadımızı tanıyorum. Dört kere beraat kararı verilen bir dosyada birinin ihbarı ile beraat kararı bozulamaz biz bunu kabul etmiyoruz. Hukukçular ve kadınlar olarak Pınar'in yanındayız. Pınarın özgürlüğüne kavuşmasıni talep ediyoruz."

"Umarım bu sorunlar biter"

Almanya'dan gelen Avukat Bernhard von grünberg de şöyle dedi: 

"Uzun süredir avukatım ülkemde milletvekili yaptım. Umarım bu baskı sistemi sona erecek. Biz Almanya'da Türkiyeli hukukçular arasında çok iyi ilişkiler var umarım ilerde birbirimizden çok şey öğreniriz bu sorunlar biter."


"Karanlıklar Pınar Selek'i boğamaz"

"Hala Tanığız Platformu" adına açıklamayı avukat Yasemin Öz okudu. "Karanlıklar Pınar Selek'i boğamaz" başlıklı açıklama özetle şöyle: 

"Muhalefetin komplolarla kriminalize edilmesinin en yaygın ve meşru karanlık yöntem olduğu Türkiye siyasal tarihine damgasını vuran 25 yıllık Mısır Çarşısı komplosunda yeni bir perde açıldı."

"Ele aldığı her konuyla, yanında yer aldığı her kesimle birlikte faşizmin ve ataerkinin karanlık zulmünü açık eden sosyolog-yazar arkadaşımız Pınar Selek’in hayatı, kamuoyunun da yakından bildiği üzere, 1998’den beri bu akıl, mantık ve gerçek dışı komplo ile gasp edilmeye çalışılıyor. Tam da o, hiç yılmadan, eğilip bükülmeden, kuşaklara miras kalacak yaşamlar inşa ederken!  Son olarak geçtiğimiz Haziran ayında Anadolu Ajansı (AA) aracılığıyla bir anda beraat kararının bozulduğu haberi, daha karar imzadan çıkmadan, dava dosyasına konulmadan servis edilmişti! O tarihten bu yana gerekçeli kararın imzalanmasını bekliyorduk! Nihayet geçtiğimiz günlerde Genel Kurul’un kararını doğrudan mahkemeye gönderdiğini öğrendik ve yıllar içinde çürütülmüş ne kadar iddia varsa, hepsini toparlayan hukuk ve izan dışı gerçek dışı iddialarla dolu kararı dehşet içinde okuduk." 

"Aynı davadan tam dört kez beraat etti Pınar Selek. Ve bu 4 beraat bile yetmedi!  Son beraat kararının ardından sekiz yıl dava incelenmeksizin bekletildikten sonra yine besbelli bir seçim öncesi dönemi bulanıklığından da medet umularak, operasyon denebilecek bir hamleyle 31 Mart için duruşma tarihi verildi ve Pınar hakkında tutuklama kararı çıkarıldı. Siz Pınar'ı mahkûm edemezsiniz ama biz bir insana, ailesine ve uğruna mücadele ettiği herkese dayatılan bu insanlık dışı zulmü 25 yıldır her gün, her an mahkûm ediyoruz."

Ne olmuştu?

Yargıtay Ceza Genel Kurulu, 1998'de Mısır Çarşısı'nda 7 kişinin öldüğü, 127 kişinin de yaralandığı patlamaya ilişkin davada, sanıklar sosyolog Pınar Selek ve Abdülmecit Öztürk hakkında verilen beraat kararlarını Haziran 2022'de bozdu.

Hakkında verilen beraat kararı bozulan Pınar Selek BBC Türkçe'ye yazılı bir açıklama yolladı ve "Bu kararın hukukla hiçbir ilgisi yoktur. Bu haksızlığa karşı sonuna kadar mücadele edeceğim, edeceğiz" dedi.


https://bianet.org/bianet/insan-haklari/276559-adalet-nobeti-pinar-selek-icin-beraatimize-dokunmayin


 

Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Mahkeme Süreci Court Process