Pınar Selek
Bizden Pınar’ı, Pınar’dan adaleti eksiltemeyecekler
1.4.2023

Hayatın rakamları bazen matematiğinkinden daha zor. Hayatın rakamları bazen utanır.

Sıfır suç, 25 yıl, 4 beraat eşittir Pınar Selek davası. 25 yıl, 4 beraat ve her seferinde beraatin bozulması üzerine kurulu bir işkence.


Kelimeler de bazen utanır. Gaz kaçağından kaynaklı bir patlamayı bombaya dönüştürdüler. Antimilitarist, şiddet karşıtı, feminist bir sosyoloğu, hayatın orta yerinde duran ve sevgi çoğaltan bir aktivisti o bomba dedikleri komploya iliştirmeye kalktılar. Arkaik dönemden kalma avukatsız ifade tutanakları ve sahte deliller yıllardır çürütüldü. Bir hakikat tam dört kez ilan edildi. Şimdi sanki duvara konuşmuşuz gibi aynı karar 25 yılın sonunda karşımızda. Biz de yine buradayız.


Bakın bugün burada Pınar’ın hayatının kesiştiği, onunla ve bizlerle dayanışmak için uzun yollar tepip gelen kalabalık bir heyet de var aramızda. Milletvekilleri, belediye başkan yardımcıları, akademisyenler, feministler, yazarlar, sanatçılar, bilim insanları dayanışmak için bizlerle. Elbette biz de tam olmamız gereken yerdeyiz. Kalbine koca dünyayı sığdıran Pınar’ı ülkesine de sığdırmak için buradayız.


Biz Pınar’ın suçunun ne olduğunu çok iyi biliyoruz. Devlet siyasetinin görünmez kıldığı, sesini bastırdığı herkese kendini doğrudan ifade etme imkânı verdiği için suçlu.

Neden barışamadık diye sorduğu, kadın haklarından LGBTİ+ harekete, Kürt, Ermeni meselelerinden sokak çocukları ve göçmen politikalarına nerede bir dert varsa oraya temas ettiği için suçlu. Buluşturduğu ve birleştirdiği için suçlu. Kurban olsunlar böyle suça demek için buradayız.


Hâlâ Tanığız Platformu diye yola koyulduğumuzda bu ismin nasıl bir kara mizaha dönüşeceğini tahmin etmemiştik. Bizler Pınar’ın çalışmalarına, kişiliğine, ağlar öre öre hepimizi çoğaltan varlığına tanıktık. Ama sonra bu hukuk cinayetinin tanığı olarak bulduk kendimizi. Tanık olmak sorumluluktur. O sorumluluğu bir kez daha yerine getirmek için buradayız.


Yirmi beş yıl gibi Türkiye yakın tarihine denk gelen bu dönemde zorla kaybetmelerin, bombalamaların, faili meçhullerin, cezaevinde haksız yere rehin tutulanların mücadeleleri verildi. Hukuk, mahkeme salonlarında tecelli etmediğinde, temel haklar ihlal edildiğinde adaleti hep birlikte sokakta, meydanda, buluştuğumuz kalabalık toplantı salonlarında aradık. Birbirimize tutunduk. Birbirimizden güç aldık. Bu beraat onurumuzdur. Pınar Selek gururumuzdur. Bunun için buradayız.


Basit aritmetik işlemleri hatrına buradayız. Toplama çıkarma işleminde toplamayız. Bizden Pınar’ı, Pınar’dan adaleti eksiltemeyecekler. Birbirimize eklenerek çoğalacağız bir ömür. Çarpma bölme işleminde çarpmayız. Bizi bölemeyecekler. İradelerimizi çarpa çarpa katlanacak gücümüz.


Bu beraate gözümüz gibi bakıyoruz. O aynı zamanda bizim adil, özgür, eşit bir temelde kurulu bir hayat ve ülke hayalimiz. Bu beraat bizim ortak mücadelemiz. Burası aritmetiğin bittiği yer. Biz hayat için hesap soruyoruz. Hakikat için hesap soruyoruz. Ve elbette kazanacağız.



Hâlâ Tanığız Platformu



Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Mahkeme Süreci Court Process