Pınar Selek
"Pınar İçin Hep Tanığız ve Hâlâ Adalet Bekliyoruz"
16.2.2010

Burçin BELGE

[email protected]

İstanbul - BİA Haber Merkezi

15 Şubat 2010, Pazartesi

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Mısır Çarşısı davasında verdiği beraat kararının Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nce bozulması üzerine bir açıklama yapan Amargi Kadın Kooperatifi, "Hepimizin, daha adil ve barış yolunda bir Türkiye için adalete ihtiyacı var. Pınar Selek'in beraatinin yeniden açıklanması, bu yolda atılacak en önemli adımlardan olacak" dedi.

"Bu hukuki değil, politik bir dava. Mağdurlar, dışlananlar ve haksızlığa uğrayanların yanında; eşitlik ve özgürlük için mücadele eden bir sosyal bilimcinin toplum için barış ve adalet mücadelesi. Dolayısıyla bu dava, Pınar'la aynı uğurda çalışanların, bizlerin davası. Pınar gibi düşünürlerin, 'bomba koydu' adı altında hedef gösterilmesi gibi politikalara bizler bu ülkede yabancı değiliz. O yüzden adaleti sadece Pınar için değil, kendimiz ve memleketimiz için de bekliyoruz."

İki kez beraat etti, Yargıtay bozma kararı verdi

Eminönü'ndeki Mısır Çarşısı'nda 1998'de 7 kişinin öldüğü, 127 kişinin de yaralandığı patlamaya ilişkin davada yargılanan Pınar Selek, ayrı ayrı iki kez beraat etmişti. Yargıtay 9. Dairesi, beraat kararını Mart 2009'da bozmuş; Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ise bozma kararına itiraz etmişti. Ancak Yargıtay Genel Kurulu, geçtiğimiz hafta itiraz başvurusunu oy çokluğu ile reddetti.

Amargi Kadın Kooperatifi üyelerinin "Pınar İçin Hep Tanığız ve Hâlâ Adalet Bekliyoruz" başlıklı açıklamasında, "Hepimizin daha adil ve barış yolunda bir Türkiye için adalete ihtiyacı var. Pınar Selek'in beraatının yeniden açıklanması bu yolda atılacak önemli bir adım olacak" denildi.

Selek'e yeniden suçlama, Öztürk'e beraat

Patlamaya bomba değil gaz kaçağının neden olduğuna ilişkin uzman raporları bulunduğu halde Yargıtay'ın bu raporları dikkate almadığını hatırlatan açıklamada, Pınar Selek'e hiçbir sorgusunda patlamaya ilişkin soru sorulmadığı hatırlatıldı.

Açıklamada, önce saldırıyı Selek'le birlikte gerçekleştirdiklerini açıklayan sanık Abdülmecit Öztürk'ün sonradan ifade değiştirdiği; ifadesini "baskı ve ağır işkence altında verdiğini" ve Selek'i tanımadığını söylediği vurgulandı:

"Hiçbir bulgu ve suç delili ile desteklenmeyen ve Öztürk'ün hukuk skandalına dönen, baskı ile alındığını belirterek reddettiği ifade tutanağı nasıl kabul edilebilir? Ayrıca, patlama ile ilgili ifadesi dahi bulunmayan ve beraat eden Pınar Selek yeniden suçlanırken Öztürk'ün beraatının kesinleşmesi nasıl açıklanır?"

Pınar Selek kimdir?

Sosyolog, araştırmacı ve yazar. 1971 İstanbul doğumlu, ortaöğretimini Notre dame De Sion Lisesinde tamamladı. Mimar Sinan Üniversitesi Sosyoloji bölümünü birincilikle bitirdi. Aynı üniversitede sosyoloji yüksek lisansını tamamladı. Fransa'da Sophiantipolis UDEL Üniversitesinde ekonomi-politik dersleri aldı."Sokak Sanatçıları Atölyesi" ve Amargi Kadın Dayanışma Kooperatifi kurucularından. Amargi Feminist Teori Dergisi editörlüğünü yapmaktadır.

"Ya Basta! Artık Yeter" (1996, Belge Yayınları"; "Maskeler, Süvariler, Gacılar" (2001, Aykırı Yayınları); "Barışamadık" (2004, İthaki Yayınları); "Sürüne Sürüne Erkek Olmak" (2008, İletişim Yayınları); "Su Damlası" (2008, Özyürek Yayınları) (BB)

Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Mahkeme Süreci Court Process