Pınar Selek
"Kafka'nın Dava'sında gibiyim"
17.2.2010


Gül KİREKLO - Çağdaş ÇETİNDEMİR / SABAH

17.02.2010
Mısır Çarşısı'ndaki patlama için Yargıtay'ın davayı bozup müebbet istediği Pınar Selek, "Kendimi o kitaptaki bilim kurgu kahramanı gibi hissettim" dedi
YARGITAY'IN Mısır Çarşısı'nda 12 yıl önce meydana gelen patlamaya ilişkin davada ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkûm edilmesini istediği sosyolog Pınar Selek, "Peşimi bırakmayan bir kâbus ve büyük bir işkence" diye konuştu. Mısır Çarşısı'nda 7 kişinin ölümü, 127 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan patlamaya ilişkin davada geçtiğimiz hafta Yargıtay Ceza Genel Kurulu, Selek hakkında verilen beraat kararını bozan Yargıtay 9'uncu Ceza Dairesi'nin kararına yapılan itirazı reddetmişti. Fransa'nın Strasbourg kentine siyaset bilimi doktorası için giden ve bugünlerde Almanya'nın başkenti Berlin'de PEN bursiyeri olarak kitap çalışmalarını sürdüren Selek, dava sürecinde yaşadıklarını, "Kendimi büyük Çek yazar Franz Kafka'nın 'Dava'sındaki gibi bir bilim kurgu kitabının içine girmiş hissediyorum. İşte o kitaptan yola çıkarak bir bilim kurgu filmi çekmişler. Sonra beni de içine atmışlar" diye özetledi. Bilirkişi raporlarından patlamanın nedeninin bomba olmadığının bilindiğini aktaran sosyolog Pınar Selek, "Buna rağmen 'bombadır' kararı çıkarıyorlar. Olayın üzerime yıkıldığını cezaevine girdikten bir ay sonra televizyondan öğrendim. Biri çıkıyor, 'Bu işi Pınar Selek ile birlikte yaptık' diyor. Onun ifadesi dışında hiçbirşey yok. Olacak şey değil" şeklinde konuştu.

"SEMBOL SEÇTİLER"
Cezaevinde kaldığı 2.5 yıl içinde annesinin acıya dayanamayarak öldüğünü anlatan Selek, hakkında çıkan "Yasadışı terör örgütü lideri Abdullah Öcalan'la İmralı'ya giderek görüştü ve Öcalan evlenme teklif etti" şeklindeki haberler konusunda da şunları söyledi: "Dünyanın üzerime yıkıldığını hissetmiştim. 'Daha neler söyleyecekler' diye düşünmüştüm. İddianın ne kadar asılsız olduğunu siz de görüyorsunuz. Amaç beni terörize ve marjinalize etmek. Sonradan asılsız olduğu ortaya çıkıyor. Haberi veren gazete özür dilemişti. Ama çamur izini bırakıyor işte. Neden ben? Sanırım bir sembol olarak seçtiler beni." En çok merak edilen konu olan 'Pınar Selek, Yargıtay kararına rağmen dönecek mi?' sorusuna Selek hiç düşünmeden yanıt verdi: "Ülkeme geri döneceğim."

http://www.sabah.com.tr/Gundem/2010/02/17/kafkanin_davasinda_gibiyim
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Mahkeme Süreci Court Process