Pınar Selek
İki Feminist Yazar Bir Ödülde Buluştu!
21.2.2010

             2009 PEN Duygu Asena Ödülü Pınar Selek'in
 
'Kadın Hakları, Demokrasi ve Barış’ için yaptığı zorlu ve özverili çalışmalarıyla uluslararası alanda  da ses getiren Pınar Selek, ‘Sürüne Sürüne Erkek Olmak' kitabıyla  2009 PEN Duygu Asena ödülüne layık görüldü. Amargi Feminist Kitabevi'nde 20 Şubat Cumartesi günü gerçekleştirilen törende, ödülü Pen Başkanı İnci Aral, Pınar Selek adına babası Alp Selek 'e verdi. Çok sayıda gazeteci, yazar, sosyal bilimci, sanatçı ve aktivistin katıldığı törende, Amargi  Kadın Kooperatifi adına Nil Mutluer, Dünya Yazarlar Birliği PEN Türkiye Başkanı İnci Aral, PEN Türkiye Merkezi Önceki Başkanı Tarık Günersel, Uluslararası PEN Genel Sekreteri Eugene Schoulgin ve PEN Türkiye Hapisteki Yazarlar Komitesi Başkanı Halil İbrahim Özcan birer konuşma yaptı.
 
Nil Mutluer konuşmasında Pınar Selek'in “Sürüne Sürüne Erkek Olmak” adlı kitabına vurgu yaparken, O'nun diğer çalışmalarında olduğu gibi bu kitabının da  feminist sosyalbilimci yaklaşımının, etik anlayışının ve açıkyürekliliğinin izlerini taşıdığını belirtti. “Memleketimizde bu duruş bazı kurumlar tarafından nefretle karşılanıyor. Ancak Pınar korkmayan biri olarak zoru; anlamayı, sevmeyi ve barışmayı seçti” diyen Mutluer'den sonra söz alan  İletişim Yayınevi'nden Berna Akkıyal, “Pınar Selek erkeklerin de erkeğin içindeki erk'e ulaşmak için biat etme ve boyun eğme deneyimlerini aktaran zorunlu askerlik konusuyla aslında sesi kesilen ve sözü duyulmayanlara bu kez erkekler üzerinden ses verdi. Şimdi Selek de sesi kesilmeye çalışılanlardan biri oldu. Biz de bu kitabı yayınlayarak Pınar'ın sözüne katkı sağladığımız için gurur duyuyoruz”dedi.
 
PEN Türkiye Merkezi Önceki Başkanı Tarık Günersel “İnsan haklarını önemseyen ve gerçekten demokratik bir ülkede yaşamak isteyen herkes Pınar Selek'e şükran borçludur. Bu ödülü sadece kitap için değil güleryüzlülüğü hiç elden bırakmadan sürdürdüğü haklı mücadelesi adına da vermekten onur duyuyoruz” dedi. PEN Hapisteki Yazarlar Komistesi Başkanı Halil İbrahim Özcan, Pınar Selek'in masumiyeti birkaç kez kanıtlandığı halde ona yapılan işkencenin devam ettiğini vurgulayarak, Pınar'ın mücadelesinin yanında olmaya devam edeceklerini belirtti.
 
P.E.N. Genel Sekreteri: Yanınızdayız

Uluslararası PEN Genel Sekreteri Eugene Schoulgin da “Dünyadaki binlerce PEN üyesi ve binlerce yazar Pınar'ın yalnızca yaşadığı haksızlığa karşı verdiği mücadeleyi değil, yaptığı inanılmaz işleri ve çalışmaları da takip ediyorlar. Bu davayı yeniden açarak aslında davayı Pınar Selek'e karşı değil, kendilerine karşı açmış olacaklar. Çünkü, bu tür bir haksız uygulamayı sürdüren yargıya karşı dünya çapında büyük bir öfke ve tepki var. Bu süreçte yıllardır Pınar'la beraber cesaretle mücadele eden babası Alp Selek 'in yanındayız” dedi. PEN Türkiye Başkanı İnci Aral “Bu ödülü Pınar kadar hak eden başka biri olmamıştır. Uğradığı haksızlıkların tanığı, söz söylemek için verdiği mücadelenin destekçisiyiz” diyerek ödülü Pınar Selek'in babası Alp Selek ' e sundu.
 
'İki güzel insan'
Ödülü Pınar Selek yerine alan babası Alp Selek  “İki güzel isim iki güzel insan; ikisi de barış, adalet, demokrasi ve kadın haklarına gönül vermiş iki kadın... Duygu Asena da çok çekti. Pınar da öyle... Pınar'ı hapis dışında bir de sanal müebbet hapisle yok etmek istediler. Birbirlerini tanımazlardı, ama Duygu Asena olayı duyduğu ilk günden itibaren Pınar'ın en büyük destekçilerinden biri oldu. PEN'e bu iki kadını, Duygu Asena ve Pınar Selek'i bütünleştirerek bu ödülü verdikleri için teşekkür ediyorum.”dedi.
 
Şu anda çalışmalarına Uluslararası PEN bursu ile devam eden Pınar Selek için ayrıntılı bilgiye www.pinarselek.com adresinden ulaşılabilir.
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Mahkeme Süreci Court Process