Pınar Selek
Alman Yazarlar Birliği’nden destek
1.3.2010

 

Hüseyin Deniz

Sosyolog Pınar Selek’e, P.E.N Almanya Merkezi’den sonra Almanya Yazarlar Birliği de sahip çıktı.

Almanya’da hizmet sektöründe örgütlü sendikaların üyesi olduğu Almanya Hizmet Sendikaları Birliği (Vereinte Dienstleistungsgewerkschaft/ Ver.di)’nin  içinde yer alan Alman Yazarlar Birliği (VS -Verband deutscher Schriftsteller) Pınar Selek’in maruz kaldığı hukuksuzluğu, Amerika’da bir öldürme olayına adı karıştırılan akademisyen Angela Davis olayı ile benzeştirerek, destek verilmesi çağırısında bulundu.

Konuyla ilgili açıklama 2.3 milyon üyeye sahip Ver.di’nin internet sitesinde de yer aldı.
Ver.di’nin içinde yer alan Alman Yazarlar Birliği’nin yazar, gazeteci ve çevirmenlerden oluşan 3 bin 600 üyesi var.

Pınar Selek’in kısa bir tanıtımıyla başlayan açıklama, Mısır Çarşısı davasının 11 yıllık seyrine de değiniyor. Açıklamada, Selek’in bu davadan iki kez beraat etmesine, aleyhinde bir delil bulunmamasına rağmen hakkında ömürboyu hapis cezası istendiğine dikkat çekildi. Selek için „Türkiye’de ömürboyu hapis cezasi tehlikesi ile karsi karsiya“ diyen VS, yeniden yargılanması istemiyle sonuçlanan kararı, „Belirli etkin demokrasi düşmanı güçlerin, Türkiye’de son on yılda demokrasi hareketinin önemli isimlerinden biri haline gelmiş olan cesur yazarı susturmak istiyor olması çok açık.“ şeklinde değerlendirdi.

Açıklamada, mahkeme sürerken, aralarında Nöbel Edebiyat Ödülü sahibi Orhan Pamuk, dünyaca ünlü yazar Yaşar Kemal ile dilbilimci Prof. Noam Chomsky’nin Pınar Selek’e olan desteğine de atıfta bulunuldu. Verdi, Türkiye P.E.N’i tarafından verilen Duygu Asena 2009 ödülüne de Pınar Selek’in layık bulunduğunu hatırlatırken, Selek için hem Türkiye’de hem de Almanya’da başlatılan destek kampanyasını duyurdu.

Alman Yazarlar Birliği VS’nin açıklamasının sonunda şöyle deniliyor:
„Pinar’in olayi, bir zamanlar Angela Davis’e yapılanlarla benzer boyutlar tasıyor. Pinar’in kendisi, hem buradaki hem de Türkiye’deki Türkiyeli arkadaslari, kamuoyunu destek vermeye cagiriyor.“

Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Mahkeme Süreci Court Process