Pınar Selek
‘Sürüne Sürüne Erkek Olmak’ üzerine konferans
12.4.2010



 

Prof. Dr. Ulrich Brockling           




Prof. Dr. Ahmet Toprak       



Sosyolog Andreas Heilmann

Sosyolog Pınar Selek’in “Sürüne Sürüne Erkek Olmak” kitabı, “Zum Mann gehätschelt. Zum Mann gedrillt.” adıyla Almanya’da çevrildi. Orlanda Yayınevi tarafından baskısı yapılan kitap, dün Alman okuyucuyla buluştu.

Askerliğin erkeklik oluşumuna etkisi itibariyle  üzerinde az sayıda araştırma yapılmış konulardan birine el atan “Sürüne Sürüne Erkek Olmak” kitabının, bu özelliği nedeniyle Almanya’da da büyük ilgi çekeceği tahmin ediliyor. 13 Nisan Günü Berlin’de düzenlenecek konferans bir anlamda bu ilginin ilk önemli işareti sayılıyor. Heinrich Böll Vakfı tarafından evsahipliği yapılan konferansa, kitabın yazarı Pınar Selek’in yanı sıra Halle Üniveristesi’nden Prof. Dr. Ulrich Brockling, Dortmund Üniversitesi üyelerinde Prof. Dr. Ahmet Toprak ile Humbolt Üniversitesi Öğretim üyesi Sosyolog Andreas Heilmann katılıyor.

Heinrich Böll Vakfı Türkiye Temsilcisi Ulrike Dufner’in moderatörlüğünü yapacağı konferansın katılımcıları, cinsiyet, erkeklik ve askerlik üzerine yaptıkları araştırmalar ile tanınıyorlar. Bunların başında Prof. Ulrich Brockling geliyor. Brockling, aynı zamanda Türkçeye de çevrilen “Askeri İtaat Üretiminin Sosyolojisi ve Tarihi” isimli kitabın yazarı. Brockling, disiplin, aile, okul, hapishane gibi disipline edici kurumlardan biri olan orduyu Almanya özelinde inceliyor. Esas olarak erkekleri askere dönüştürmek için hangi yolların kullanıldığını; bir askerin emir alınca kendi hayatını tehlikeye atarak başka askerleri hatta sivilleri öldürecek duruma nasıl getirildiğini anlatıyor. Prof. Ahmet Toprak ise Dortmund üniversitesinde Uygulamalı Sosyalbilimler konusunda çalışıyor. Prof. Toprak’ın, Almanya’daki Türk erkeklerinin durumu, yine genç erkeklik ve güç ilişkisi ile entegrasyon konusunda çalışmaları varı. Alanında, çok sayıda makalesi de yayınlanan Toprak’ın son kitabı Avrupa’da yaşayan müslüman kesimin entegrasyonu üzerine: “Integrationsunwillige Muslime?”. Konferasın diğer konuşmasıcı ise Humbolt Üniversitesi öğretim görevlisi Sosyolog Andreas Heilman. O da cinsiyet ayrımı ve, erkekliğin oluşumu ile medya ve sosyoloji bilimi ilişkileri üzerinde çalışmalar yapıyor.

BERLİN

Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Mahkeme Süreci Court Process