Pınar Selek
Entegrasyon Haftası'da erkeklik tartışıldı
22.8.2010

Kevser Karakaya - Bremen
20.08.2010

Sosyolog, feminst-yazar Pınar Selek, Entegrasyon Haftası (Integrationswohe) etkinlikleri çerçevesinde geldiği Bremen’de, ilgiyle karşılandı.
Belladona grubunun davetlisi olarak 18 Ağustos Perşembe günü Bremen’e gelen Selek, saat 19.00 sıralarında, gruba ait binanın salonunda, büyük bölümünü Alman kadınların oluşturduğu dinleyicilere hitap etti. Selek, daha önce de  "Veranstalterin FLTQ laden Mafalda in Kooperation" adli feminist kuruluşun davetlisi olarak 20 Ocak 2010 günü Bremen’e gelmişti.
Etkinliğe başlarken, geçen Mart ayında “Zum Man Gehatschelt Zum Man Gedrillt” adıyla Almancaya çevrilen “Sürüne Sürüne Erkek Olmak” adlı kitabından çeşitli bölümler okuyan Selek, ardından da kitabın oluşumu hakkında bilgilendirmede bulundu. Selek, Türkiye´de erkeklik kavramının inşaasına dair sorular soran ve bu sorulara yanıt arayan kitabın, feminist bir bakış açısıyla yazıldıgını belirtti. Ayrıca kitabı yazarken, “bir erkek nasıl yaratılır, toplumun erkekten beklentileri, erkeğin kendini ifade etme biçimleri nelerdir” gibi soruları, Alman toplumu için de sormak gerektiğini vurgulayan Selek, kitap okunurken bu soruların göz önünde bulundurulmasının önemine değindi. Selek, bu çerçevede Alman dinleyicileriyle de karşılıklı fikir alışverişinde bulunmayı ihmal etmedi.
Sempatik tavırları ve konuşmaları sırasında yaptığı espirilerle de yoğun ilgi toplayan Pınar Selek, 2.5 saat süren panelde, kitabın neden yazıldığıyla ilgili soruya da şu sekilde yanıt verdi:
“Bir feminist olarak tabii ki erkeklik kavramıyla/sorunuyla da yakından ilgileniyorum. Kitabımın yazılmasının Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürüldüğü döneme dek gelmesi tesadüf değildir. O günlerde Hrant Dink’in eşi Rakel Dink´in TV’de yaptığı bir konuşma sırasında söylediği “Bir bebekten katil yaratan zihniyeti ortaya cikarmak gerekir…” sözü beni bir adım daha ileriye götürerek, bir bebekten erk sahibi ve şiddeti kullanmayı asli görevi bilen “erkeklik” zihniyetinin nasıl ortaya çıktığını, nasıl beslendiğini araştırmaya sevketti.“
Tartışmalar sırasında zaman zaman feminiz olgusu üzerinde de duran Selek, feminizmin cinsiyetcilik ve sexizm kavramlarının nasıl kurumsallaştığı ve bunlardan kurtuluş yöntemini anlattığını belirtti.
Soyolog-Yazar Pınar Selek´in önümüzdeki aylarda Ütopiya Ögrenci İnsiyatifi`nin davetlisi olarak Bremen’e bir kez daha gelmesi bekleniyor. BREMEN

Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Mahkeme Süreci Court Process