Pınar Selek
Aygül Erce'den şarkılı destek
12.9.2010

İki kez beraat ettiği Mısır Çarşısı Davası nedeniyle yeniden yargılanması gündemde olan Sosyolog Pınar Selek’in maruz kaldığı duruma isyan eden Müzisyen Aygül Erce, tepkisini “Pınar’ın Şarkısı” ile dile getirdi. 
Sosyolog Pınar Selek’e yönelik komploya karşı vicdanlardan yükselen seslere bundan böyle bir ezgi eşlik edecek.
Ezgi, ta uzaklardan, İngiltere’den… Müzik ve sözlerin yaratıcısı, 9 Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nı bitirdikten sonra müziğin peşinden İngiltere’nin Goldsmith Üniversitesi’ne kadar giden bir kadın sanatçı; Aygül Erce… İngiltere’nin önemli müzik okullarından biri olan Royal Scholl Of Music’ten de Şan pedagojisi eğitim alan Erce’nin amacı, arayışlarını daha da güçlü kılmak.
Bu süreçte, biri halk ozanlarının gün yüzüne çıkmamış yapıtlarından, diğeri ise söz ve müziği kendisine ait aşk şarkılarından oluşan iki önemli albüm projesini tamamlayan Aygül Erce’nin çalışmalarında, toplumsal gelişmelerin de yansımaları var.
Türkiye’nin gündemini uzun süredir meşgul eden ve kamuoyunun çok yakından bildiği TMK Mağduru Çocuklar ile Pınar Selek için yapılan çalışmalar bunların işareti.
Her iki çalışma, “Acıya Şarkılar” isimli bir albümde yer alacak. Pınar’ın Şarkısı ve TMK Mağduru Çocuklar için yapılan şarkılar, hem Türkçe hem de Kürtçe olarak düzenlendi. Bu arada Pınar’ın şarkısının bir de İngilizcesi var.

‘Söylemesem patlardım’


Erce, Pınar Selek ile hiç karşılaşmamış. Yıllardır İngiltere’de olmasına rağmen Pınar’ın durumunu ve davayı bu kadar iyi özetlemesi şaşırtıcı. Neden böyle bir şarkı yapığını soruyoruz. Aygül, “içim yandı” diyerek yanıtlıyor. Aynen Moğollar’ın “….bir şey yapmalı” dediği gibi, o da bir şey yapmak gerektiğini hissediyor. Sonrasını şöyle anlatıyor Aygül Erce:  “‘Kıyamet degilse de birşey kopmalı, birşey yapmalı’. Ama asıl neden, Pınar’ın yaşadıkları ve hayata karşı duruşu diye düşünüyorum. Bir insanı haksız yere içeri atıyorsunuz, işkence ediyorsunuz, hayatını karartıyorsunuz, yıllarını çalıyorsunuz. Birşeyleri degiştirmek gerekiyor ve bunun için de birşeyler yapmalı tabii ki. Benim aracım muzik. Duygularımı en iyi ifade edebileceğim alan. Hani ‘söylemesem patlardım’ diye bir söz vardır ya aynen oyle!”


Hüzün ve umut


Şarkının ortaya çıkışı tümüyle Aygül’ün duyarlılığıyla ilgili; Pınar Selek ile internet üzerinden iletişime geçen Erce, “Sevgili Pınar ile daha yüzyüze tanışamadım ne yazik ki. Ama sanki onu yıllardır tanıyorum, biliyorum. Zaten yaşadıklarını ve hayata kattıklarını, hayata karşı duruşunu yakından izledim hep” diyor.  

Erce, şarkı fikrini Pınar’a açıyor. O da kabul ediyor. “Pınar’ın Şarkısı” işte böyle ortaya çıkıyor… “Şarkı hem hüzünlü hem de umut dolu olmalıydı. Pınar’ın yaşadıkları hüzün veriyor insana, ama  hayata karşı duruşu da çok umutlu herşeye ragmen.” diyen Erce, ezgi ve müzige başlarken de bu noktayı hep göz önünde tutmuş.
Pınar’ın Şarkısı’nı dinlediğinizde de bu dengenin çok uyumlu gerçekleştiğini farkediyorsunuz.
Şarkı, sadece Pınar Selek’in değil, dinleyen herkesin övgüsünü kazanmış şimdiden.
Aygül Erce, bu durumdan oldukça memnun. “Pınar’ın Şarkısı”nı sürgün yaşamlara ve Pınar’ın (daha bir çok insanın) maruz kaldığı duruma karşı bir isyan olarak nitelendiren Erce, şarkının kampanya için yapılmış olmadığının da altını çiziyor. BERLİN- 05.09.2010

Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Mahkeme Süreci Court Process