Pınar Selek
Kadın değiştirir...
25.10.2010




Avrupa Parlamentosu Yeşiller Seksiyonu ile Barış ve Özgürlük için Uluslararası Kadın Ligi, 15 yıl önce gerçekleştirilen Pekin Kadın Konferansı’ndan bugüne, kadınların ve kadın hareketinin durumunu özetleyen bir kitap yayınladı.

Türkçesi “Kadın Degiştirir” anlamına gelen “Frau Macht Veränderung” adını taşıyan kitap, Yeşiller Avrupa Parlamentosu üyesi Barbara Lochbinler tarafından hazırlandı. Kitap, dünyanın birbirinden farklı coğrafyalarında yaşayan kadınlara ve kadın hareketlerine dair analizler içeriyor. Analiz sahipleri, kadın hareketiyle iç içe olan aydın, aktivist, araştırmacı, akademisyen ve parlamenter kadınlardan oluşuyor. Bunlardan bazıları, Peki Konferansı’nın katılımcıları arasında da yer aldı. Her biri dünyanın farklı bir bölgesine ait olan analizlerin biraradalığı, Pekin’den sonra organize edilemeyen zirvenin yol açtığı boşluğu gidermese de bugünkü tabloyu görmek açısından önemli bir işlev görüyor.  Bunun yanı sıra bugün de hala birçok yerde yaşanan, şiddetin ve savaşların kadınlar üzerindeki etkilerine mercek tutuluyor.
Kitapta, Türkiye üzerine de bir analiz yer alıyor. “Türkiye’de Kadın Hareketinin Gelişimi: İlerlemeler ve Zorluklar” başlığını taşıyan analiz, Sosyolog Pınar Selek tarafından kaleme alındı. 
Bu vesileyle Berlin’de Heinrich Böll Vakfı’nın merkezinde bir tanıtım toplantısı yapıldı. Kitabın tanıtımı Avrupa Parlamentosu üyesi ve Uluslararası Af Örgütü eski Başkanı Barbara Lochbinler ile Sosyolog Pınar Selek tarafından yapıldı.
Tanıtım etkinliğinde dünyada son yıllarda giderek güçlenen, militarizasyon ve muhafazakarlık konusuna dikkat çekilirken, kadınların buna karşı ne yapabilecekleri üzerine tartışmalar yürütüldü. 

15 yıl önce...

4 - 15 Eylül 1995 tarihleri arasında demokratik kitle örgütlerini temsil eden ve hükümet delegasyonlarında yer alan binlerce kadın, Çin'in başkenti Pekin'de buluştu. STK temsilcileri hem kendi aralarında bilgi alışverişinde bulundular, hem de hükümetlerin kadının insan haklarının ilerlemesi sürecinde yapacaklarına ilişkin taahhütlerini takip ettiler. Sonunda kabul edilen Pekin Eylem Platformu, BM üye ülkelerinin kadının insan hakları konusunda kabul ettiği en geniş belge olmanın yanısıra, 90’dan fazla ülkenin tek tek yapmayı taahhüt ettikleri adımları da ortaya koymaktaydı. BERLİN
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Mahkeme Süreci Court Process