Pınar Selek
Pınar Selek, Doğan Akanlı ile dayanışma gecesinde
3.11.2010

01.11.2010 /Köln

10 Ağustos 2010 tarihinden bu yana Türkiye’de cezaevinde tutulan yazar, çevirmen ve insan hakları aktivisti Doğan Akanlı için, 31 Ekim günü Almanya’nın Köln kentinde bir dayanışma gecesi düzenlendi. 8 Aralık’ta mahkemeye çıkacak olan Akhanlı için gerçekleşktirilen etkinlik, kentin merkezinde yeni faaileyete geçen Forum Volkshochschule im Museum’un salonunda gerçekleştirildi. Köln, bu dayanışma gecesi ile son yılların en kalabalık ve ilgi gösterilen etkinliğine de tanıklık etmiş oldu.
Etkinlik, Saat 18.00’da, Mehmet Akbaş’ın seslendirdiği Ermenice ve Kürtçe şarkılarla başladı. Katılımın yüksek oluşunun, dayanışma duygusunu güçlendirdiği gecenin akışı, Köln Belediye Başkanı ve PEN Almanya Merkezi Başkan Yardımcısı Christa Schuenke’nin Akanlı’yı sahiplenen, demokrasi, özgürlükler ve dayanışmanın önenime vurgu yapan konuşmalarıyla sürdü.
Gecenin organizatörlerinden Osman Okkan’nın, katılımcılara, dayanışmada bulunan ve Akhanlı’nın sahiplenilmesinde duyarlılık gösterenlere ilişkin teşekkür konuşmasının ardından Almanya’nın tanınmış yazarlarından Günter Walraff, Sosyolog Pınar Selek, Akhanlı’nın Avukatı Haydar Erol, Almanya Meclisi Milletvekili Lale Akgün, Sanatçı Renan Demirkan, İnsan Hakları Savunucusu Navid Kermani, Tanya Ury ve Fatih Çevikkollu’nun katıldığı oturumlarda, Akhanlı’nın tutuklanmasını yol açan etkenler, Türkiye’nin içinde bulunduğu durum, hukuk ve demokratikleşme alanında yaşanan gelişmeler ve sorunlar üzerine kısa paneller gerçekleştirildi.
İlk oturumda Akhanlı’nın Türkiye’deki avukatı Haydar Erol ile Akhanlı ile 12 yıldan bu yana benzer iddialarla yargılanan Sosyolog Pınar Selek söz aldı. Haydar Erol, Akhanlı’nın durumuna ilişkin özet bir bilgi sundu ve Akhanlı’nın kendisine gösterilen dayanışmadan dolayı teşekkürlerini iletti. Erol, tutuklama için gerekçe gösterilen iddiaları çürüten delillere rağmen Akhanlı’nın serbest bırakılmadığını söyledi. Erol, Akhanlı’nın 8 Aralık’taki mahkemede serbest bırakılacağına inandığını söyledi. Akhanlı ile benzer bir durumdan dolayı 12 yıldır yargılanan Sosyolog Pınar Selek ise yaptığı konuşmada, Türkiye’de binlerce insanın maddi kanıt olmadan, işkence ya da başkaları tarafından yapılan ve hiç bir kanıta dayanmayan suçlamalar nedeniyle yıllarca içerde tutulduğunu söyledi. Selek,  karşı güçlü gelinen aşamada, Türkiye’de hukuksal mücadelenin, demokrasi mücadelesinin en önemli ayaklarından biri olduğunu vurguladı. Günter Grass Akhanlı’nın kitabından parçalar okuduğu gecede Renan Demirkıran, konuya ilişkin çeşitli yazarların şiir ve yazılarından seçtiği metinleri seslendirdi. Ardından Doğan Akhanlı’nın cezaevinden yazdığı mektup okununca alkış uzun süre devam etti. Etkinlik, saat 21.00’da Mehmet Akbaş ve grubunun müzik dinletisi ile son buldu.
Dün ise aralarında Doğan Akhanlı’nın avukatının da bulunduğu bir heyet, Almanya Dişişleri Bakanı ile son durumu görüşmek üzere Berlin’e gitti. KÖLN
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Mahkeme Süreci Court Process