Pınar Selek
Pınar Selek, Güney Kıbrıs’ta
6.11.2010

Sosyolog Pınar Selek, Kıbrıs Üniversitesi'nin davetlisi olarak geldiği Lefkoşa'da, Türkiye'deki gelişmeleri anlattı. 3.5 saat süren konferansta, Kürt sorunu, demokrasi, insan hakları, hukuk, toplumsal cinsiyet, şiddet, barış, anti militarizm konuları üzerinde durdu ve Türkiye'deki toplumsal dinamiklerin konumlarına değindi.

Doğuş Derya - Lefkoşa
02.11.2010

Pınar Selek ile ilk olarak Mart 2008'de, “Sürüne Sürüne Erkek Olmak” kitabı için Kuzey Kıbrıs’ta buluşmuştuk. Bu buluşmadan tam 2 yıl 8 ay sonra bu kez Güney Kıbrıs’ta bir araya gelmek nasip oldu. Pınar, University Of Cyprus (
Kıbrıs Üniversitesi), Türkoloji ve Orta Doğu Çalışmaları Bölümü’nün bu yıl ilk kez düzenlediği "Hrant Dink Anısına Söyleşiler" isimli konferansın davetlisi olarak aramızdaydı.  “Türkiye’de değişen bir şey var mı?” başlıklı bir konuşma yapan Pınar Selek, son yıllarda Türkiye’de meydana gelen siyasi, sosyal ve ekonomik değişimleri değerlendirdi.
Konuşmasına Hrant Dink’in Türkiye’de temsil ettiği demokrasi ve barış umudununa olan inancını dile getirerek giriş yapan Selek, demokratik dönüşümlerin, bir zihniyet dönüşümü ile birlikte geldiğini; “bir bebekten bir katil yaratan zihniyet”in dönüştürülmesinin önemli olduğunu söyledi.
İçinde yaşadığımız dünyada, savaşı çıkaranlarla değişim sözünü verenlerin artık aynı kesimler olduğuna dikkat çeken Selek, dünyada gelişen neoliberal ve yeni muhafazakar siyaset biçimlerinin Türkiye’de nasıl tezahür ettiği üzerinde durdu. AKP iktidarının son 7-8 yılda Türkiye siyasetine yaptığı müdahalelerin, askeri-bürokratik iktidarın kemikleşmiş biçimlerini bozmakla birlikte, süregelen zihniyet dünyasını değiştiremeyen, geri dönüşü çok kolay olabilecek “kumdan kaleler” olarak niteledi.
Türkiye'nin içinde bulunduğu tablonun kötü olmasına karşın umutlu olduğunu belirten Selek, bunu Türkiye'de değişim ve özgürlük isteyen kesimlerin artışına ve yeni çıkışlara bağladı. 
Bugün Türkiye’de örgütlü bulunan Feminist Hareket, Eşcinsel Hareket, Vicdani Ret Hareket, Biz Erkek Değiliz İnisiyatifi ve Kürt Hareketi gibi, tabandan gelen özgürlük hareketlerinin yarattığı açılımlara özellikle değinen Pınar Selek, en önemli eksikliğin henüz bu kesimler arasında güçlü bir bağ ve birliktelik oluşmamasından kaynaklandığını söyledi. Selek, Sol'un zayıflığının da sorunların çözümünü geciktirdiğine dikkat çekti.  Selek'i Kıbrıs’ta yaşayan Ermeniler, Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türkler hep birlikte dinledi. LEFKOŞE





Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Mahkeme Süreci Court Process