Pınar Selek
'Yeniden yargılama' yeniden basında
24.11.2010


23/11/2020

Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun verdiği karar üzerine 9 Şubat tarihinde yeniden yerel mahkemede görülecek olan Mısır Çarşısı davası ile bu davadan dolayı iki kez beraat ettiği halde yeniden yargılanacak olan Sosyolog Pınar Selek’in durumu 23 Kasım 2010 tarihli basının manşetlerindeydi. 24 Kasım 2010 tarihli gazetelerin de yine birinci sayfasında, internet sayfalarında ise önemli haberler arasında yer aldı.  Sosyolog ve Pınar Selek ve avukatları babası Alp Selek’in yaptıkları açıklamalarda, iki kez beraat kararı verildiği halde hukuki geçerliliği olmayan bir ifadeye dayanarak Pınar Selek’in ısrarla mahkum ettirilmek istendiği, buna karşı  hukuki mücadelenin sonuna kadar sürdürüleceği belirtildi. 

Karar Şubat'ta gerekçe Eylül'de açıklandı

Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun, Mısır Çarşısı Davası’yla ilgili olarak iki kez beraat eden Sosyolog Pınar Selek hakkında verdiği yeniden yargılama kararının gerekçesi salı günkü gazetelerin büyük bölümünde birinci sayfadan ve büyük görüldü. Oysa Yüksek Mahkeme’nin, davayla ilgili şok eden kararı, 2009 Şubat ayında duyurulmuş, gerekçeli karar ise Ağustos sonunda açıklamıştı.

Buna rağmen gerekçeli kararın bu tarihten iki buçuk ay sonra basına yansıması ve birinci sayfadan manşet ya da manşet değerinde yer bulması dikkat çekti. Salı günkü Radikal, Sabah, Vatan, Taraf, Takvim gibi gazetelerde, gerekçeli karar geniş yer verdi.
Bunun yanı sıra CNN TÜRK, NTV, Hayat Tv, TGRT ve Kanal D’nin bulunduğu birçok  televizyon kanalı ve internet sitesi de karara yakın ilgi gösterdi. Kimi televizyon kanalları Pınar Selek ile bulunduğu Berlin’de canlı yayın bağlantısı yaparken, bir çok gazete, ajans ve görsel yayın organı da Pınar Selek ve avukatlarına telefon yoluyla ulaşarak, olayın yankılarına baktı.

Gazetelerin 1. safyasında

Davayla ilgili Pınar Selek ve avukatlarının açıklamaları, Hürriyet, Sabah, Milliyet, Zaman, Birgün, Haber Türk, Cumhuriyet, Taraf, Vatan gazetelerinin internet sitelerinde yer aldı. Mısır Çarşısı davasından dolayı  iki kez beraat ettiği halde Yargıtay Ceza Genel Kurulu tarafından yeniden yargılanması istenen Pınar Selek ile avukatları, “gerekçeli kararla” ilgili  şu mesajları verdi:
“Her şey bitmedi. Hukuk mücadelesini sonuna kadar yürüteceğiz.. Yargıtay Genel Kurulu’nun yeniden yargılama kararını dayandırdığı  gerekçeler, 8 yıl boyunca birçok kez mahkeme huzurunda çürütüldü.  En önemlisi Pınar’ın suçlanmasına neden olan ifadenin işkence altında alındığı ortaya çıkarılmıştır. Pınar’ın bu davaya dahil edilmesine neden olan ifadeyi veren sanık, mahkemede de ifadesini geri almış ve Pınar Selek’i tanımadığını söylemiştir. Dava benzer birçok skandalla doludur.  Bunlar ortaya çıkarıldığı için iki kez beraat kararı verildi.
Yerel mahkemenin verdiği beraat kararında direneceğine inanıyoruz. “ İSTANBUL -BERLİN


Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Mahkeme Süreci Court Process