Pınar Selek
Pınar'ın Hukuksuz Yargılanmasına Karşı Adalet Arıyoruz
25.11.2010

KARDEŞİ VE AVUKATI SEYDA SELEK

Pınar'ın Hukuksuz Yargılanmasına Karşı Adalet Arıyoruz

Pınar Selek’in avukat kardeşi Seyda Selek, Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun müebbet istemli kararını AİHM’e gönderdiklerini söyledi; "dava işkenceye dönüştürüldü, adil yargılama, hukukun bağımsızlığı ciddi şekilde ihlal edildi" dedi.

İstanbul - BİA Haber Merkezi
23 Kasım 2010, Salı

"Senelerdir bir hukuksuzluk devam ediyor, buna karşı mücadele ediyoruz ve etmeye devam edeceğiz."

Bunlar 12 yıldır Mısır Çarşısı davasında yargılanan Pınar Selek'in  kardeşi ve avukatı Seyda Selek'in sözleri. bianet'e konuşan Seyda Selek, Pınar Selek hakkında müebbet hapis verilmesini isteyen Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun 9 Şubat 2010 tarihli kararını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) açtıkları davaya gönderdiklerini söyledi.

Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin ve onun kararına uyulmasını isteyen Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun mahkeme süresince gönderilen bilimsel raporları, duruşma sürecini, savunmaların yok saydığını söyleyen Seyda Selek, şöyle konuştu:

"Yargıtay Ceza Genel Kurulu, bilimsel raporları dikkate almayarak fizik kurallarına aykırı şekilde karar almış. Bu kararı işkence, adil yargılamanın ihlali gerekçeleriyle AİHM'nde açtığımız davaya ek olarak yolladık. AİHM daha en başında, başvurumuzu 'iç hukuk yollarını tüketmemize gerek görmeden' kabul etmişti. Yerel mahkemelerde ve AİHM'nde adalet talebimiz sürüyor. Oysa şimdi her şey bitmiş gibi gösteriyorlar çok üzülüyoruz.

"Bu kadar sene boyunca dava Türkiye'de işkenceye dönüştü. Bir hukuksuzluk devam ediyor. Buna karşı mücadele ediyoruz. Yine edeceğiz. Bizim için Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun kararı yeni bir haber değil; davanın sonu da değil. Pınar'ın yeniden yargılaması olacak. İtirazlarımızı yerel mahkemede yapacağız."

Yargı bağımsızlığı ihlal edildi

Dava sürecini de değerlendiren Seyda Selek şöyle devam etti:

"Yargı bağımsızlığı var diyorlar ama bu davada yargının bağımsızlığı ihlal edildi. Bunun en bariz örneği patlamanın bombadan kaynaklanmadığını tespit eden dört uzman polisinin raporunu görmezden gelerek mahkemeye fotokopi bir belge gönderen Emniyet'in tutumu. Emniyet, yasadışı bir belgeyi mahkemeye delil diye göndererek yargıya müdahale etti. Demek ki çifte standart uygulanıyor; adil yargılama, yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı ihlal ediliyor."

Seyda Selek davadaki çelişkilere de dikkat çekerek, "Pınar'ı suçlayan ve suçlamayı kabul eden tek kişi Abdülmecit Öztürk. O da ifadesinin işkence altında alındığını söyledi. Pınar'ı Öztürk'ün ifadeleri üzerine suçladılar. Pınar'ı suçlayan Öztürk'ün beraat kararı kesinleşti ama Pınar yargılanmaya devam ediyor. Böyle garip bir durum ve neresinden tutarsan haksızlık var" dedi. (SP/EÖ)

http://www.bianet.org/bianet/insan-haklari/126185-pinarin-hukuksuz-yargilanmasina-karsi-adalet-ariyoruz

Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Mahkeme Süreci Court Process