Pınar Selek
Pınar Selek davası ile ilgili Akşam Gazetesi'nde Yayınlanan Düzeltme Haberi
4.12.2010

Akşam Gazetesi- 01.12.2010

Baba Selek:

Kızım Suçsuz

 

“Yargıtay’ın ‘Mısır Çarşısı’ davasında sosyolog Pınar Selek için yeniden yargılanmaya vize verdiği karara gerekçe olan bomba ve malzemeleri günışığına çıkarıldığı “Karar bozan kareler” haberi sonrası konuşan Selek’in babası ve avukatı Alp Selek kızının suçsuz olduğunu öne sürdü.

 

Pınar Selek’in nasıl gözaltına alındığını anlatan Alp Selek, Pınar gözaltına alınmadan ve atölye aranmadan yaklaşık bir gün önce Emniyette imha edilmek üzere getirilen patlayıcı ve malzemeler üzerinde parmak izi incelemesi yapılmış, herhangi bir parmak izi bulunamamıştır. İncelenmek üzere kahverengi koli bandı ayrılmıştır. Tutanağın tutulduğu ve patlayıcıların yok edildiği saatten takriben 11 saat sonra Pınar Selek gözaltına alınmıştır. Atölye de ertesi gün aranmıştır. Ancak bu patlayıcılar, 22 saat sonra Pınar’ın işyeri sandıkları sanat atölyesinden alınmış gibi gösterilmiştir.” dedi.

 

Selek şöyle devam etti. “ İncelenmek üzere alınan kahverengi koli bandı, ekspertiz raporunda yok edilmiş, yerine patlayıcılarla ilgisi olmayan sarı renkli koli bandı konarak bu bantta Pınar’ın parmak izi tespiti yapıldığı belirtilmiştir. Kaldı ki; bu suçlamaların Mısır Çarşısı ile ilgisi bulunmamaktadır. Pınar, Mısır Çarşısı ile ilgili olarak tutuklanmamış, iki ayrı dava daha sonra birleştirilmiştir.

DÜZELTME YAZISININ TAMAMI

 

AKŞAM GAZETESİ HABER MÜDÜRLÜĞÜ’NE,

 

 

Gazetenizin 29 Kasım 2010 tarihli 1.ve12.sayfasında Pınar Selek ile ilgili “karar bozan kareler” başlığıyla yayınlanan haber, yanlış bilgileri içermektedir.

Haberde Pınar Selek ile ilişkilendirilerek Sokak Sanatçıları Atölyesinde bomba bulunduğu ve Pınar’ın 14 kişi ile aynı gün gözaltına alındığı iddiası doğruyu yansıtmamaktadır. Ayrıca Atölye ile ilgili suçlamanın Mısır Çarşısı iddianamesinde bile bulunmamasına rağmen Mısır Çarşısı patlaması ile bağlantısı varmış gibi gösterilmesi ve Avukat açıklamasının bazı cümleler seçilerek yanlış anlaşılmaya müsait bir şekilde konulması karşısında haber ile ilgili düzeltme ve açıklama yapma gereği duyduk. Şöyle ki;

 

Pınar ile ilgisi olmayan, kendisi gözaltına alınmadan önce imha edildikleri Mahkeme sürecinde belgelerle kanıtlanan patlayıcı ve malzemeler, atölyede bulunmuş gibi yansıtılmış,  yasadışı ve usulüne uygun olmayan bir şekilde tutulan tutanaklar gerekçe gösterilerek Pınar ile ilişkilendirilmek istenmiştir.

 

Pınar gözaltına alınmadan ve atölye aranmadan yaklaşık bir gün önce 11.07.1998 tarih saat 05:00’te Emniyette imha edilmek üzere getirilen 7982 sayılı patlayıcı ve malzemeler üzerinde parmak izi incelemesi yapılmış, herhangi bir parmak izi bulunamamıştır. İncelenmek üzere kahverengi koli bandı ayrılmıştır. 7982 Sayılı tutanağın tutulduğu ve patlayıcıların yok edildiği saatten takriben 11 saat sonra Pınar Selek 11.07.1998 günü saat 18.oo de gözaltına alınmış. Atölye de ertesi gün 12.07.2008 günü saat 02:20’de aranmıştır. Ancak bu 7982 sayılı patlayıcılar, 22 saat sonra Pınar’ın işyeri sandıkları sanat atölyesinden alınmış gibi gösterilmiştir. Bununla da kalınmamış 7982 nolu tutanaktaki, incelemek üzere alınan kahverengi koli bandı, 7982 nolu ekspertiz raporunda yok edilmiş, yerine patlayıcılarla ilgisi olmayan sarı renkli koli bandı konarak bu bantta Pınar’ın parmak izi tespiti yapıldığı belirtilmiştir. Kapısı itilerek açılan ve her gün 20’ye yakın kişinin gelerek sanat çalışması yaptığı atölyenin kiracısının başkası olduğu duruşmada dinlenen tanıklarla tespit edilmesine rağmen hala Pınar’ın işyeri olarak nitelenmeye çalışılması da kabul edilemez. Bir hukuk devletinde olmaması gereken bir uygulama yapılmış, yasadışı ve usule uygun olmayan bir şekilde yaratılan, maddi gerçeği aydınlatmayan tutanaklarla Pınar suçlanmıştır. Kaldı ki; bu suçlamaların Mısır çarşısı ile ilgisi bulunmamaktadır. Pınar Mısır Çarşısı ile ilgili olarak tutuklanmamış, bu konuda kendisine tek bir soru sorulmamıştır. Pınar 14 kişi ile değil tek başına araştırması ile ilgili gözaltına alınıp tutuklanmıştır. Diğer sanıklar Pınar’ın gözaltına alınmasından yaklaşık bir buçuk ay sonra gözaltına alınmışlardır. Daha sonra iki dava birleştirilerek yargılama sürmüştür. 

 

Yukarıdaki açıklamalarımızı dikkate alarak gerekli düzeltmenin yapılmasını talep ederiz. Saygılarımla. 29.11.2010

 

                                                                               Pınar Selek’in babası ve müdafii

                                                                                              Av. Alp Selek

 

           

 

 

 

 

Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Mahkeme Süreci Court Process