Pınar Selek
Karma Komisyon: Hepimiz Pınar Selek’iz
9.12.2010

 
Hüseyin Deniz

EVRENSEL - BRÜKSEL

Avrupa Parlamentosu-Türkiye Karma Komisyonu’nun Avrupa kanadı, kendisi için özel oturum düzenlediği Pınar Selek’e tam destek verdi.
Mısır Çarşısı davasında iki kez beraat ettiği halde Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun yeniden yargılama istediği Sosyolog Pınar Selek’in durumu, Türkiye’nin üyesi olmaya çalıştığı Avrupa Parlamentosu’a taşındı. Türkiye’nin genişlemesi konularında AP bünyesinde etkin faaliyet gösteren Türkiye-Avrupa Birliği Karma Komisyonu’nun Avrupa kanadı, önceki gün Pınar Selek ile bir toplantı düzenledi.
Toplantı Türkiye saati ile 16.30’da gerçekleşti. Karma Komisyon Başkanı Hêlêni Flautre’nin başkanlığında gerçekleşen toplantıya, Genişlemeden Sorumlu Avrupa Komisyonu Türkiye Masası Şefi (International Relations Officer Unit Türkey) Julien Desmedt, Karma Komisyonu Başkan yardımcısı Marie Eleni Koppa, komisyon üyeleri ile AP’de bulunan insan hakları örgütleri, STK temsilcileri ile basın katıldı.
Toplantıya, bizzat çağrılmış olan Türkiye’nin Brüksel Başkonsolosu ise görüşmelere katılmadı. Pınar
Selek, toplantıda, davanın durumunun bir özetini ve neden bu kadar uzadığını anlattı. İki kez berat etmesine karşın Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun hakkında verdiği yeniden yargılama kararı için sıraladığı dayanakların mahkeme sürecinde çürütüldüğüne dikkat çekti. Davada ele alınmamış tek bir şeyin kalmadığını bundan dolayı da iki kez beraat etiğine vurgu yaptı. Yaptığı çalışmalardan dolayı hedef alındığını söyleyen Selek, 9 Şubat 2011 tarihinda yapılacak duruşmanın sonucundan da umutlu olduğunu dile getirdi. Selek, “Mahkemeden beraat edeceğime inanıyorum. 8 Mart’taki Dünya Kadınlar günü etkinliklerine İstanbul’da katılmak istiyorum” dedi.

Komisyon başkanı ve üyeleri

Toplantıda konuşan Karma Komisyonu Eş Başkanı Hêlêni Flautre, 12 yıldır devam eden böylesi bir davadan daha erken haberdar olmadıklarından dolayı duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Flautre, toplantıyı kapatırken, “Hepimiz Pınar Selek’iz” dedi.
Uluslararası STÖ’ler devrede
Toplantıdan sonra Karma Komisyonu Başkanı Hêlêni Flautre özel olarak Pınar Selek ile başbaşa bir görüşme yaptı. Avrupa Parlamentosu nezdinde temsilcilikleri bulunan çeşitli uluslararası insan hakları kuruluşları Mısır Çarşısı davası yakından takip etmek amacıyla çeşitli Pınar Selek ile görüşmeler yaptılar.
Edinilen bilgilere göre, bu görüşmelerde, Pınar’a desteğin, bu kuruluşlardan oluşan uluslararası platformun gündemine getirilerek desteğin büyütülmesi, ayrıca bu kuruluşların bulundukları üye devletlerden bu yönlü korunması için somut tedbirlerin alınması talebinde bulunulacağı belirdildi.
 
Flautre destekleri somutladı

Komisyon Başkanı Hêlêni Flautre, toplantıdan sonra kendi sitesinde yayınladığı makalede ise görüşmeden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Flautre, “Aktif ve sorumlu bir yurttaş, oy birliği ile onun çalışmasını selamladık. Bütün modern toplumlardaki Pınar Selek’ten büyük ölçüde umut aldık. Pınar’ı çok derinden etkileyen adli kovuşturma ve tehditleri de mahkum ettik” dedi.
Pınar Selek’in Fransa’da uğradığı saldırıya da değinen Flautre: “Hrant Dink’i katleden aynı ulusalcı hareket tarafından tehdit edilen ve saldırıya uğrayan Pınar, sürekli tehlike altındadır.”
 
Bundan sonraki süreçte Pınar Selek’e tam destek çıkacaklarını belirten Flautre, makalesinde bu desteğin nasıl olacağını da somut olarak belirtti: “Her zaman güler yüzlü ve dinamik olan bu şahsiyetin Avrupa Parlamentosu’na yaptığı bu ilk ziyaret güzel bir buluşma olup aynı zamanda ortak hak talep etmelerin başlangıcıdır. Pınar’ı desteklemek amacıyla Avrupa Parlamentosu milletvekilleri, açık bir mektup yayınlamasını, Türk otoritelerinden açıklamalar istenmesini, onların Avrupa Konseyi ile işbirliğini güçlendirmesini, Avrupa Birliği’nin bütün araçlarını kullanarak ona yardımcı olmasını, özellikle de Avrupa Komisyonu’ndan 9 Şubat 2011’deki durşmayı gözlemlemesini ve bütün üye devletlerden onun korunmasını istemektir.” 

Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Mahkeme Süreci Court Process