Pınar Selek
Pınar Selek’e karşı kanunlar çiğnenerek yaratılan şiddeti teşhir ediyoruz
27.11.2012

Kamuoyunun da yakından takip ettiği üzere, yol arkadaşımız, sosyolog, yazar, feminist aktivist Pınar Selek hakkında 14 yıldır devlet tarafından ısrarlı bir komplo sürdürülmektedir. 14 yıldır süren ve bu haliyle zaten hukuk eliyle psikolojik işkenceye dönüşen davada, hukuka aykırılıkların sonu gelmiyor.

Durumun vahameti, 22 Kasım 2012 günü İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada eşi benzeri görülmemiş bir noktaya ulaştı. 22 Kasım 2012 günü söz konusu duruşmaya katılmak üzere Çağlayan Adliyesi’ndeydik. Yaklaşık 3 saatlik bir beklemeden sonra, duruşmanın öğlen tatilinden sonra saat 14:00 itibariyle başlayacağını öğrendik. Ancak öğlen tatili bittikten sonra yaklaşık 2 saat kadar daha bekletildik. Bu esnada duruşma salonunun kapıları kilitlendi ve içeriye mahkeme heyeti ve savcı dışında kimse giremedi. Duruşma salonuna girdiğimizde ise mahkeme başkanı, avukatlara herhangi bir söz hakkı tanımadan, gözlemci olarak orada hazır bulunan hiç kimsenin duyamayacağı kadar kısık bir ses tonuyla, mahkeme heyetinin Pınar Selek hakkında 09 Şubat 2011 tarihinde verilen beraat kararını geri aldığını açıkladı. Üstelik biz duruşmaya girmeden önce kararın duruşma zaptının izlendiği monitörde kaydedilmiş olduğunu da sonradan avukatlardan öğrendik. Yani karar savunma makamına söz hakkı verilmeden çoktan kayda geçmişti bile. Savcı şaşırdığını ifade etti, biz ise savcının şaşırmasına şaşırdık. Çünkü avukatlar salona alınmadan mahkeme heyetince kararın tartışıldığı sırada, orada bulunmaması gerektiği halde, mahkeme heyetiyle birlikte duruşma salonunda bulunuyordu. Pınar’ın avukatları verilen kararın yok hükmünde olduğunu, yerel mahkemenin kendi verdiği nihai beraat kararını yeniden değerlendirme yetkisinin olmadığını söylediler. Davayı uzun süredir izleyen bizler, bir süre önce başka bir yerde görevlendirilen ve Pınar için verilen üç beraat kararını da temyiz etmiş olan eski savcının duruşmada hazır olduğunu gördük. Bu arada mahkeme başkanı da geçici olarak atanmıştı. Mahkeme heyetinde bulunan hakimlerden birini de ilk defa görüyorduk. Yani Pınar hakkındaki beraat kararını geri alan mahkeme heyeti, geçici ve yeni hakimlerden oluşan ve dolayısıyla dava dosyasını bilmeyen bir heyetti.

Biz Pınar’ın yol arkadaşları, devlet eliyle yaratılan bu şiddeti 14 yıldır izliyoruz ve görüyoruz. Kamuoyu nezdinde hiçbir inandırıcılığı kalmamış mahkeme kararları ile arkadaşımız Pınar’ın hayatının nasıl elinden alınmaya çalışıldığının tanığıyız. Tanığı olduğumuz tüm bu yaşananlar, yalnızca Pınar Selek açısından değil, adalete inanan tüm kesimler için endişe vericidir.

Hepimizin hakkı olan adalet yerini bulana kadar bu davanın takipçisi olacağız. Kamuoyunu da bu davanın takipçisi olmaya bu oyunu birlikte bozmaya çağırıyoruz.

Amargi Kadın Dayanışma Derneği

27 Kasım 2012

Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Mahkeme Süreci Court Process