Pınar Selek
Avrupa'da 'Selek' seferberliği
4.12.2012

Mısır Çarşısı'nda 1998 yılında meydana gelen patlamayla ilgili olarak müebbet hapis cezası istemiyle yargılanmasına devam edilen sosyalog Pınar Selek ile uluslararası dayanışma başlatıldı. Fransa Dışişleri Bakanı Fabius, Selek davasını takibe aldıklarını söyledi.

 
Kayhan KARACA
ntvmsnbc
Güncelleme: 13:27 TSİ 04 Aralık. 2012 Salı

Strasbourg Üniversitesi "insan hakları" adına Selek'i desteklediğini açıkladı. Uluslararası İnsan Hakları Dernekleri Federasyonu ile İşkenceye Karşı Dünya Örgütü ortak bir açıklama yayımlayarak, Pınar Selek'le dayanışma içinde olduklarını duyurdular.

Fransız Dışişleri Bakanlığı, Pınar Selek'in durumunu yakından takip ettiğini bildirdi. Avrupa Parlamentosu üyesi bazı parlamenterler de, Pınar Selek hakkında Başbakan Erdoğan'a doğrudan başvurmaya başladı.

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, bazı Fransız parlamenterlerin başvurusu üzerine Pınar Selek davası konusunda görüş açıkladı. Fabius, konu hakkında kendisine başvuran parlamenterlere yolladığı mektupta, Fransa'nın Pınar Selek davasını yakın takibe aldığını bildirdi. Fransız bakan, mektubunda, "Fransa olarak Türkiye'nin uluslararası standartlarla belirlenmiş özgürlükleri güvence altına almasını arzu ediyoruz. Fransa, Pınar Selek konusunu Ankara makamlarıyla gerek ikili planda gerekse Avrupa düzeyinde düzenli olarak gündeme getirmektedir" ifadelerini kullandı.

Avrupa Parlamentosu (AP) Sosyalist Grup üyesi Fransız parlamenter Catherine Trautmann da Başbakan Erdoğan'a bir mektup göndererek Pınar Selek'i hedef alan yasal sürecin sona erdirilmesi için devreye girmesini istedi.

'İNSAN HAKLARINI SAVUNDUĞU İÇİN YARGILANIYOR'
Fransa'nın en büyük yüksek öğrenim kurumu konumundaki Strasbourg Üniversitesi adına yazılı bir bildiri yayımlayan rektör Alain Beretz ise Pınak Selek'in "Türkiye'de insan haklarını savunduğu için" yargılanmaya devam edildiği görüşünü dile getirdi.

Beretz, araştırmacılığın temel koşulu olan ifade özgürlüğünün Pınar Selek davasında olduğu gibi "ayaklar altına alınması ve çiğnenmesinin", temel ve insani haklara bağlılığını anımsattığı Strasbourg Üniversitesi tarafından kabullenilemeyeceğini belirtti. PInar Selek'in müebbet hapis istemiyle yargılandığını da hatırlatan Beretz, ""Bizler araştırmanın siyasi ve ideolojik amaçlar için kullanılmayı reddetiğini ve hümanizm ve özgürlük değerlerinin üniversitemiz tarafından daima savunulacağını haykırmak için Pınar'ın yanındayız" ifadelerini kullandı.

İKİ KURULUŞTAN DAHA AÇIKLAMA
Öte yandan, Paris merkezli Uluslararası İnsan Hakları Dernekleri Federasyonu (FIDH) ile Cenevre merkezli İşkenceye Karşı Dünya Örgütü (OMCT) de Pınar Selek hakkında ortak bir dayanışma mesajı yayımladılar. FIDH başkanı Souhayr Belhassen, mesajda, Selek için İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından son hükmedilen kararın "Türk yasalarına aykırı olduğunu ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni ihlal ettiğini" dile getirdi.

OMCT Genel Sekreteri Gerald Staberock ise aynı mesajda, "Mahkeme Selek hakkındaki kararı onaylar ise Türkiye'de hukuksal hiçbir güvence kalmamış anlamına gelecektir. Selek hakkındaki son kararı sert biçimde kınıyor ve Türk yargısını bu kararı derhal gözden geçirmeye çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.

http://www.ntvmsnbc.com/id/25403378/

Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Mahkeme Süreci Court Process