Pınar Selek
Strasbourg Üniversitesi Rektörü’nün Pınar Selek ile ilgili Açıklaması
5.12.2012

Strasbourg Üniversitesi, İnsan Hakları savunucusu Türk sosyolog Pınar Selek’in yanındadır.

 

Strasbourg Üniversitesi Rektörü Alain Beretz, ülkesinde hakkında ağır ceza istenen sosyolog Pınar Selek’i desteklemektedir. Strasbourg kentinde yaşayan sosyolog ve araştırmacı Selek, İnsan Hakları mücadelesi ve araştırma özgürlüğünün sembolüdür.

 

Pınar Selek, Türkiye’de İnsan Haklarının savunmasına kendini adamış feminist bir aktivisttir. Selek halihazırda Strasbourg Üniversitesi’nde Samim Akgönül yönetiminde üniversitemize bağlı “Siyaset, Din, Kurumlar ve Toplumlar: Avrupa’daki Dönüşümler” (PRISME) araştırma birimi bünyesinde doktora programı çalışmalarını yürütmektedir. Üç beraat kararına rağmen, bu araştırmacı sosyolog, Türkiye’deki İnsan Hakları konusunda sürdürdüğü mücadelesi nedeniyle 15 yıldır Türk adaletinin boy hedefidir.  

 

1998 yılında tutuklanan Pınar Selek, o dönemde sürdürmekte olduğu araştırmalar kapsamında (İstanbullu transseksüeller ve PKK hareketi) görüştüğü kişilerin adını vermeyi reddetmiştir. İki yıl süren tutukluluğu sırasında bir terör eyleminden ötürü suçlanacaktır. Üç kez beraat edecektir. 22 Kasım 2012 tarihinde, olaylar bir kez daha beklenmedik şekilde gelişecek ve Türk Yargıtay’ı beraat kararını bir kez daha bozacaktır. Bu durum, uluslararası hukukta benzersizdir. Pınar Selek 13 Aralık 2012’de tekrar yargılanacaktır.

 

Feminist mücadele ve özgür araştırmanın sembolü olduğu Türkiye’de yıllardır Selek’in yanında yer alan destek komitelerinin yanı sıra, yurtdışına ilk çıktığında çalışmak üzere gittiği Almanya’da ve şu anda doktora çalışmasını tamamlamakta olduğu Fransa’da aktif destek grupları oluşturulmuştur.

 

Strasbourg Üniversitesi, daima savunduğu temel ve insani değerler doğrultusunda, araştırmanın en temel şartı olan ifade özgürlüğünün böylesine ayaklar altına alınmasını ve aşağılanmasını reddeder. Pınar Selek’in yanında yer alan Üniversitemiz ve camiası, her öğrencinin, her yurttaşın, her insanın temel haklarını savunacağını bir kez daha ifade etmekte kararlıdır.

 

Hâlâ müebbet hapis tehdidi altındaki Pınar Selek, davasının takipçisi olacağımızdan emin olabilir. Araştırmanın siyasi ya da ideolojik hedefler doğrultusunda kullanılmasına yüksek sesle itiraz etmek için burada, Pınar’ın yanındayız. Üniversitemiz hümanizm ve özgürlük ilkelerinin ilelebet savunucusu olacaktır.

 

Strasbourg, 3 Aralık 2012

 

Daha ayrıntılı bilgi için bakınız:

www.pinarselek.fr

 

Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Mahkeme Süreci Court Process