Pınar Selek
Yayınevlerine kızıp, kendi dağıtım ağlarını kurdular
12.3.2013 Yayınevlerine kızıp, kendi dağıtım ağlarını kurdular

SÜMEYRA TANSEL
- Taraf - 11.03.2013

Şairler, paralarını alıp kitaplarının dağıtımını yapmayan yayınevlerine kızdılar, fanzin çıkarıp kendi dağıtım ağlarını kurdular. Şimdi okuyucu da yazar da bu işten memnun

Yayınevlerine kızıp, kendi dağıtım ağlarını kurdular  


İsmi duyulmamış şair ve yazarların kitap çıkarıp, sanatlarını büyük topluluklarla paylaşma istekleri yayınevi görünümdeki matbaalar tarafından sömürülüyor. Şair ve yazarlardan aldıkları birkaç bin lira karşılığında kitaplarını yayınlayan sözde yayınevleri genellikle bin kadar bastıkları kitabın az bir kısmını depolarına kaldırdıktan sonra geri kalanının şair ve yazarlara teslim ediyor. Yüzlerce kitap, şair ve yazarların evlerinde öylece bekliyor.

Ersöz ve Selek’ten destek

Lokman Kurucu da bu şansız şairlerden biri. Şiirlerini kalabalıklarla paylaşma arzusundan hiç vazgeçmeyen Kurucu, yayınevi yayınevi gezmek yerine farklı bir yöntem izlemiş, şiirlerini fotokopiyle fanzin kitap olarak yayınlayıp, Türkiye’nin değişik yerlerindeki şair arkadaşlarına kargo yoluyla göndermiş. Bu yöntem diğer şairler tarafından da benimsenince, 0Kaos Çocuk Parkı Fanzin0 çıkmış ortaya. Şair Cezmi Ersöz, Altay Öktem ve sosyolog Pınar Selek de bu çabaya destek vererek Kaos Çocuk Parkı Fanzin’e yayınlanmak üzere birer dosya gönderdi.

Projeye destek veren on kadar şair kendi şiirlerini de fanzin kitap haline getirip hem mail yoluyla bin kişiye hem de kargoyla birçok şehirdeki arkadaşlarına göndermiş. O bin kişiden fanzini mail listelerindeki tüm kişilere göndermeleri istenirken, kargoyla gönderilen fanzin kitapların kitabevlerine dağıtımını da o şehirdeki gönüllüler üstlenmiş. Kitabevlerinin kabul ettiği her fanzin kitabın fotoğrafını çeken şairler Facebook sayfasında diğer arkadaşlarıyla paylaşıyor. Böylece kendi aralarında kitap dağıtım ağını kurmuş oluyorlar.

Kaos Çocuk Parkı Fanzin’in fikir sahibi Lokman Kurucu, Türkiye’de şiir okunmuyor düşüncesinin doğru olmadığını belirterek 0Fanzini okuyucuları dağıtıyor bu da şiir okunmuyor düşüncesinin yanlışlığını gösteriyor. Şu an Türkiye’nin neredeyse her yerinde var, ücretsiz dağıtıldığı için hemen bitiyor. Yakında web sitemizi kuracağız. Oradan da kitapları PDF formatında indirebilecekler0 dedi.

Yayınevleri tekelleşti

Şair Cezmi Ersöz de, Kaos Çocuk Parkı’nın bir ilke imza attığını söyleyerek, Onları izlemeye devam edelim. Hayal dünyaları çok zengin, arayışlarının çok ilginç ve farklı yerlere gideceği kanısındayım. On şiirimi Kürtçe’ye çevirmişler yani Şehirden Bir Çocuk Sevdin Yine adlı kitabım Dünya’nın ilk Kürtçe fanzin kitabı oldu dedi. Pınar Selek ise sanatın, kültürün, basının yayınevlerinin tekelleştiği bir dönemde insanların kendilerini ifade edebilmelerinin çok önemli olduğunu belirterek Kaos Çocuk Parkı Fanzin için şunları söyledi: Toplum, toplumsal hareketler ya da yurttaşlar için hareket etmek söz söylemek bir fark açmak kendini ifade etmek o kadar zorlaştı ki bu dönemde bu anlamda yapılan her şey son derece kıymetli diye düşünüyorum. Başka gruplara da kendini ifade etme konusunda güven veren bir insiyatif.

http://www.taraf.com.tr/haber/yayinevlerine-kizip-kendi-dagitim-aglarini.htm
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Mahkeme Süreci Court Process