Pınar Selek
YETER! PINAR SELEK’İN BERAATİNİ GERİ İSTİYORUZ
2.1.2014
YETER! PINAR SELEK’İN BERAATİNİ GERİ İSTİYORUZ
 
Yargı ile ilgili kamuoyunda tartışmalar sürerken, hukukun her geçen gün yara aldığı bir dönemde, yılın ilk çalışma günü, Yargıtay Başsavcılığı’nın Pınar Selek hakkında İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının onanması yönünde mütalaa verdiği basında yer aldı.
 
Pınar Selek hakkındaki mahkumiyet kararı henüz Yargıtay incelemesinden geçip kesinleşmeden Türkiye’ye iadesi için aylar önce Fransız makamlarına başvuru yapılmış, bu aylar öncenin haberi ise ne hikmetse Yargıtay Başsavcılığı mütalaasını açıklamadan hemen önce, geçtiğimiz hafta basına yeniden servis edilmişti. Niyet belliydi: Pınar Selek yeniden kriminalize edilmeye çalışılmaktaydı.
 
 
Bilindiği gibi, İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Pınar Selek hakkında 3 kez beraat kararı verildi.
 
Ancak son verilen beraat kararı, mahkeme başkanın izinli olduğu bir dönemde, mahkemeye geçici olarak atanan başkan ile daha önce beraat yönünde oy kullanan bir hakim tarafından hukuku hiçe sayar şekilde bir ara kararla geri alındı. Yani beraat yönündeki nihai karar, Yargıtay’a daha gitmeden usulsüz biçimde bir ara kararla geri alındı! Sonrasında ise mahkeme başkanının muhalefet şerhine rağmen Pınar Selek’e ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.
 
Pınar Selek’e verilen beraat kararlarının ardından dosyada aleyhe yeni bir delil veya gelişme olmadığı, beraat kararından dönülmesine olanak sağlayacak hiçbir delil mevcut olmadığı halde, her nasılsa, 3 kere verilen beraat kararı, iki duruşma içerisinde ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına dönüştürüldü.
 
Pınar Selek, Mısır Çarşısı patlamasıyla ilgili  davaya yalnızca bir sanığın poliste verdiği “Bombayı birlikte koyduk” ifadesiyle sonradan dahil edilmişti! Bu diğer sanık ise, mahkemede bu ifadenin doğru olmadığını, kendisine işkence altında verdirildiğini açıklamış, Pınar ile birlikte beraat etmişti.  Diğer sanığın beraati savcı tarafından temyiz edilmeyerek kesinleşmişti. Ancak savcı, beraati kesinleşen diğer sanığın sonradan kabul etmediği “Pınar ile birlikte yaptık” ifadesine dayanarak sadece Pınar’ın beraat kararını temyiz etti.  
 
Sonuç olarak, Patlamayla ilgili ceza alan tek sanık, kendisine patlamayla ilgili soru dahi sorulmayan Pınar Selek oldu! Bu durum dahi Pınar Selek’in nasıl tek başına hedef haline getirildiğinin göstergesidir.
 
Diğer sanığın beraati kesinleştiğinden, bundan sonraki yargılamalarda hukuken sanık olarak adının yer almaması gerekirken, karara “kazanılmış hakkı vardır” şeklinde bir ibare eklenerek, Pınar ile birlikte sanki hâlâ yargılanıyormuş gibi sanık olarak adının geçmesi sağlanmaktadır.  Oysa ki diğer sanığın bu davadan ceza alması hukuken mümkün olmayıp, Pınar Selek’le beraber adının geçirilmesi sadece kamuoyunu yanıltmaya yöneliktir.
 
 
 
Diğer yandan Mısır Çarşısı’ndaki patlamayla ilgili verilen bilimsel bilirkişi raporları patlamanın gaz kaçağı nedeniyle meydana geldiğini kanıtlamaktadır. Ortada suçun olmadığı bilimsel raporlarla sabitken suçlu yaratılmaya çalışılmakta, daha suçun oluştuğu ispat edilmemişken Pınar Selek suçlu ilan edilmektedir.
 
 
Bir barış aktivistinden katliam sanığı yaratılmaya çalışılan bu davadaki tüm hukuksuzluklar kamuoyunun gözleri önünde cereyan etmiştir. Yargıtay Başsavcılığı kamu vicdanını yaralayan bu hukuksuzluklara son vermek yerine, bu hukuksuzluğu daha da derinleştirecek biçimde, daha önceki görüşünden anlaşılmaz bir şekilde dönerek, Pınar Selek’in mahkumiyeti konusundaki kararın onanmasını istemektedir.
 
Yargı makamlarının görevi, tüm hukuka aykırılıkların karşısında olmak, siyasi değil hukuki kararlar vermek, kamuoyunun yaralanan vicdanını adaletle onarmaktır. Siyasi mücadele uğruna nice kirli oyuna tanık olunan bu kritik dönemde adalet her zamankinden de elzemdir. Zira, hukukun hiçe sayıldığı bir ülkede hiç kimse güvende değildir.
 
16 yıldır süren Pınar Selek davasında adalete olan inancımızı şimdiye kadar olduğu gibi korumak ve yitirmemek istiyoruz. Bu sebeple acilen bu vahim hatadan dönülmesini talep ediyor, usule aykırı bir biçimde geri alınan Pınar Selek’in beraat kararını geri istiyoruz. 
 
Hala Tanığız Platformu
 
 
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Mahkeme Süreci Court Process