Pınar Selek
Pınar ve Adalet Rezilliği
Zeynep Oral - Cumhuriyet
27 Nian 2014


Önceki gün Haşim Kılıç’ın hukuk manifestosu niteliğindeki konuşmasını tekrar tekrar dinliyorum… “İnsanların güvercin ürkekliği içinde yaşamadığı bir ortamı” özlüyorum… “Kamu gücüne sahip olanların topluma sunduğu hak ve özgürlükleri, lütuf ya da bağış düzleminde değerlendirilmesi düşünülemez. Farklı olanların hak ve özgürlüklerine karşı kimse, ev sahibi edasıyla duruş da sergileyemez. 76 milyonun her ferdi bu evin sahibidir.”
Konuşmayı dinlerken, okurken, bir yandan da onu düşünüyordum. O dediğim, sevgili arkadaşım Pınar Selek’ten başkası değil
Pınar Selek, sosyolog, yazar, barış eylemcisi ve bu memleketin ev sahiplerinden biri. Gelin görün ki bu memleketin adaletsiz, vicdansız hukuk sistemi tam 16 yıldır onu işkencede tutuyor. Bırakın insanlara güvercin ürkekliği yaşatmayı, adalet eliyle işkence sürdürülüyor. Birkaç gün sonra (30 Nisan Çarşamba) Ankara’da Yargıtay’da Pınar Selek’le ilgili temyiz davası var.

16 yıl boyunca işkence
Benim gibi daha binlerce insan Pınar’ın masumiyetine ve 16 yıldır yaşadığı işkenceye tanık…
Anımsayın: 1998’de Mısır Çarşısı patlaması. Aynı günlerde Kürt hareketi üzerine bilimsel araştırma yapan Pınar Selek’in gözaltına alınması. Çalışmasının, notlarının yok edilmesi… Kendisine günlerce patlamayla ilgili değil sadece çalışmalarıyla ilgili soru sorulması… Emniyette ve cezaevinde gördüğü işkenceler… Sahte belgeler, yalancı tanıklar… Pınar’ı suçlayan sanığın duruşmada gördüğü işkence sonucu bu suçlamayı yaptığını söylemesi: “MİT, JİTEM ve Emniyet, Pınar Selek’i suçlamam için baskı yaptı” demesi… Sayısız bilirkişi raporunda patlamanın bomba değil, gaz kaçağından olduğunun saptanması…
Ve yine anımsayın: İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 2006, 2008 ve 2011 yıllarında üç kez hakkında beraat kararı verilmesi… Ama hayır birileri kararlıydı. Bu boyun eğmeyen bilim kadınına emsal olsun diye işkence sürdürülecekti: Son olarak (2013’te) mahkeme kendi nihai beraat kararını, başkanının muhalefet şerhine rağmen bozdu ve Pınar Selek hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. Böylelikle tüpgaz kaçağından olduğu belgelenmiş patlamayla ilgili ceza alan tek sanık, kendisine gözaltında patlamayla ilgili soru dahi sorulmayan Pınar Selek oldu!

Kırmızı bülten fiyaskosu
Memketimin adalet eliyle işkenceyi sürdürmesi bu kadarla da kalmadı. Pınar hakkında kırmızı bülten çıkarıldı, akademik çalışmalarını sürdürdüğü Fransa’dan iadesi istendi. Bu haber kendisinden avukatlarından önce basına servis edildi. İnterpol tarafından arandığı manşetleri atıldı… Kişilik hakları yok sayıldı.
Oysa Interpol söz konusu talebi reddederek talep dosyasının imha edilmesine karar verdi. Türkiye bir kez daha rezil oldu!

30 Nisan’ı beklerken
Temyiz davası için Fransa, Almanya, Belçika, İtalya’dan gazeteci, bilim insanı, sivil toplum temsilcisi ve politikacılardan oluşan 40 kişilik bir heyet Ankara’ya geliyor. Dava uluslararası platformda dikkatle izlenmekle kalmıyor Türkiye’ye ilişkin her raporda da mutlak bu davaya atıfta bulunuluyor. Heyette Avrupa Komisyonu özel temsilcisi de var; “Pınar Selek insan haklarını korumaya yönelik çalışmaları nedeniyle 16 yıldır adli yargılama hakkının defalarca ihlal edildiği hukuki tacizle karşı karşıyadır” diyen Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu (FIDH) gözlemcisi de …
Bu duruşma kamuya açık. Pınar’ın Türkiye’deki dostları ve Hâlâ Tanığız Platformu’nun çağrısı şöyle:
“Bir barış aktivistinden katliam sanığı yaratmaya çalışılan bu davayı, nice kirli oyunla dolu bu kritik dönemde hukukun ayaklar altına alındığı bütün siyasi davaların da ortak simgesi olarak görüyoruz. Mücadelemiz bir insan için değil, sistemin dışladığı ve bedel ödettiği herkesin hakkı için mücadele veren Pınar Selek’in şahsında hedef gösterilen bütün hayat değerlerimiz için.”
Randevu: 30 Nisan 08.30’da Güven Park’taki basın açıklaması ve ardından 09.00’da Yargıtay 9. Ceza Dairesi’ndeki duruşma. 

http://www.cumhuriyet.com.tr/koseyazisi/65237/Pinar_ve_Adalet_Rezilligi.html#

Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Mahkeme Süreci Court Process