Pınar Selek
Pınar Selek hakkındaki karar 11 Haziran'da açıklanacak
30.4.2014


Mısır Çarşısı patlaması davasında hakkında verilen üç beraat kararı da Yargıtay tarafından bozulan ve daha sonra da ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan Pınar Selek'in, Yargıtay 9. Ceza Dairesi'ndeki temyiz duruşması bugün yapıldı. Mahkeme kararını 11 Haziran'da verecek.


Mısır Çarşısı patlamasından ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan sosyolog Pınar Selek’in Yargıtay 9. Ceza Dairesi'ndeki temyiz duruşması görüldü.

Katılımcıların saat 10.55'te girdiği duruşma salonunda Selek'i 25 avukat temsil etti.

Selek'in savunmasını ise avukatlar Akın Atalay, Bahri Belen, Ayhan Erdoğan ve babası Alp Selek ile kız kardeşi Seyda Selek yaptı. Yurtdışından gözlemciler, yazarlar, feminist ve LGBTİ hareketinden temsilciler ile sendika ve meslek örgütlerinden isimlerin takip ettiği duruşmayı, CHP’li Sezgin Tanrıkulu ve HDP'li Hasip Kaplan da izledi. Duruşmanın izleyicileri arasında Selek’i onur konuğu olarak kabul eden Strasbourg Belediyesi’nden Abdelkarim Ramdanil, Fransız Komünist Partisi ile Fransız Sol Bloğu temsilcisi, Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu gözlemcileri de bulundu.



"Hala Tanığız Platformu"ndan açıklama

"Hala Tanığız Platformu" Yargıtay'daki duruşma öncesinde Güvenpark'ta bir basın açıklaması yaptı; açıklamada "Mücadelemiz sadece bir insan için değil, sistemin dışladığı ve bedel ödettiği herkesin hakkı için mücadele veren, hedef gösterilen bütün hayat değerlerimiz için" denildi.

Avukatı usulsüzleri anlattı ve bozma kararı istedi

Duruşma iddianamenin okunmasıyla başladı ve ardından savunmaya geçildi. İlk söz alan Pınar Selek'in avukatlarından Akın Atalay oldu. Atalay, Selek'e verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının açıkça yasa ve hukuku aykırı olduğunu vurguladı, adalet ve hakkaniyet duygularını paramparça ettiğini söyledi. Atalay, yerel mahkemenin Selek hakkında üç kez beraat kararı vermesini ve sonrasında kendi nihai kararından dönüşünü anlattı, yargılamadaki ve karardaki usule aykırılıkları sıraladı. Atalay, 22 Kasım 2012'de Mahkeme Başkanının yokluğunda yapılan duruşmada, "beraatin, 'ara karar' olarak" nitelendirildiğini hatırlattı ve yerel mahkemenin direnme kararından vazgeçmesi sürecindeki hukuki usulsüzlükleri sıraladı. Atalay, Yargıtay 9. Ceza Dairesi yargıçlarına, "Dairenizden ilk husus olarak bir yerel mahkeme direnme kararından dönebilir mi?" sorusunu yöneltti.

"Bu davada birden çok hüküm kurdunuz"

Atalay, yerel mahkemedeki yargılama sürecinde yapılan "reddi hakim" talebini, hukuka aykırılıkları ve yok hükmündeki kararları hatırlattı. Atalay, "Bu davada birden çok hüküm kurdunuz" dedi.

"DGM ifadeleri ve işkenceli ifadeler mahkumiyet gerekçesi yapılamaz"

Atalay, 1998'de DGM'lerde avukat yardımı olmaksızın alınan ifadelerin anlaşmalar uyarınca mahkumiyet gerekçesi yapılamayacağını vurguladı. Pınar Selek'in, Mısır Çarşısı patlaması ile ilişkisinin kurulduğu A.Ö. adlı çocuğun poliste alınan işkenceli ifadesine dayandırıldığını hatırlatan Atalay, savcılığın A.Ö. hakkında verilen kararı temyiz etmediğine işaret etti ve bunun üçüncü usulsüz husus olduğunu belirtti. Atalay, Pınar Selek hakkındaki hükmün de A. Ö'nün ifadesine dayandırıldığının altını çizdi. Atalay, "Bu davanın atipikliğinin somut göstergesi, savcılığın temyiz dilekçesi. 'Direnme kararını temyiz ediyorum' diyor" dedi.

Atalay esasa girmeden sırf usül hatalarından kararın bozulmasını talep etti. Duruşmaya öğle arası verildi.

"Olmayan bombanın tarifi, sahte evraklar, düzmece ifadeler"...

Öğle arasının ardından devam edilen duruşmada Avukat Ayhan Erdoğan, esasa ilişkin kriminal değerlendirmelerin sunumunu yaptı. Polis ifadesindeki hukuka aykırı delilleri sayan Erdoğan, "olmayan bombaya dair parça tesirli bomba tarifi" yapıldığını, sahte evraklar ve düzmece ifadeler düzenlendiğini anlattı. Avukat Erdoğan, olay günü görevlendirilen uzmanların ve savcının çelişkili tutanaklarını ve olay yeri raporlarını, temyiz duruşmasını yürüten Yargıtay 9. Ceza Dairesi üyelerine gösterdi. 

Erdoğan, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı'nın, patlamanın bomba olamayacağı yönündeki raporunu hatırlattı ve bunun mahkeme tarafından kaale alınmadığını söyledi. Erdoğan, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün talep olmaksızın masa üstünden patlama değerlendirmesi yaptığını ve bunu yetkisizce mahkemeye verdiğini belirtti. Avukat Erdoğan, "Belirli kanunları ihlal edebilirler ama fizik kanunlarını ihlal edemezler" dedi.

Görsel malzemeler kullandı

Erdoğan savunması sırasında Mısır Çarşısı'ndan patlamanın meydana geldiği yere ilişkin görsel malzemeler ve animasyonlar da gösterdi. Erdoğan, "Mısır Çarşısı patlamasının bombadan olduğunu göstermek için özel çaba sarf edilmiştir" diye konuştu.

Babası gördüğü işkenceleri anlattı

Daha sonra Pınar Selek'in avukatlarından babası Alp Selek savunmaya başladı. Selek, kızına gözaltında Kürt hareketine ilişkin sosyolojik araştırmalarının sorulduğunu ve isim vermediği için ağır işkencelere maruz kaldığını anlattı. Selek, "Mısır Çarşısı patlamasına dair tek bir soru sorulmuyor Pınar'a. Ondan tek istedikleri isim. Avukat vermiyorlar" şeklinde konuştu. Selek, uluslararası bir kuruluşun Pınar Selek'in işkenceye uğradığına ilişkin verdiği raporu Yargıtay 9. Ceza Dairesinin üyelerine okudu.

Selek, "Bomba yapımında işyeri diye gösterilen Sokak Sanatçıları Atölyesi ise sokak çocuklarından travestilere kadar kapısı herkese açık bir yerdi" dedi.

"İlk emniyet raporu bomba olmadığıydı"

Alp Selek'in ardından avukat Bahri Belen savunmaya başladı. Belen, "Pınar devletle Kürtler arası catışmanın sıcak olduğu dönemde sosyolog olarak bu savaşın nasıl duracağına ilişkin çalışma yapıyordu. İlk aşamada hikayeye ihtiyaç yokken emniyet bomba uzmanları bomba bulgusu olmadığına dair rapor verdi" diye konuştu.

Pınar Selek: "Patlama da maruz kaldığım da insanlık suçu"

Duruşma öncesinde dün Cumhuriyet Gazetesi'ne konuşan Pınar Selek, "İyimserim. Türkiye’de iyimser olmazsak, bu kadar baskılar karşısında mücadele sürmezdi. Patlama insanlık suçu, ama maruz kaldığım suçlamalar da insanlık suçu" dedi. Selek, ulusal ve uluslararası destek ve dayanışmanın kendisini çok mutlu ettiğini ifade ederken “Sonuç alınamazsa Anayasa Mahkemesi’ne kadar gidilecek” diye konuştu.

"Üç kez beraat sonra ağırlaştırılmış müebbet"

Pınar Selek, 1998’de Mısır Çarşısı’nda 7 kişinin yaşamını yitirdiği patlamadan bu yana hukuk mücadelesi veriyor. Yargılamalar sırasında Mısır Çarşısı'ndaki patlamanın bombadan kaynaklandığı iddiası kanıtlanamadığı gibi, Selek'i patlamayla ilişkilendiren tek delil ise, o sırada 16 yaşında olan A.Ö adlı çocuğun işkence altında alınan ifadesiydi. Yargılama süreçlerinde bütün bunları gözönünde bulunduran yerel mahkeme, Selek hakkında üç kez beraat kararı verdi. Yargıtay'ın bu kararları bozmasının ardından, Selek'e aynı mahkeme, İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nce ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.

Kaynak: http://www.cnnturk.com/haber/turkiye/yargitayda-pinar-selekin-temyiz-durusmasi-goruluyor


Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Mahkeme Süreci Court Process