Pınar Selek
Pınar Selek’in nihai beraatini istiyoruz
13.6.2014 İstanbul - 11 Haziran 2014

Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin 11 Haziran 2014 tarihinde açıkladığı Pınar Selek davasına ait müebbeti bozma kararının ardından Hala Tanığız Platformu'nun saat 19:00'da Tünel meydanında yaptığı basın açıklaması metni:

Tam on altı yıldır Pınar Selek ismi etrafında mahkeme kapılarında, toplantı salonlarında, sokaklarda ve meydanlarda bir adalet feryadı yükseltiyoruz. Biliyoruz ki, on altı yıl sonra gelen adalet, adalet değil; olsa olsa hayat hakkı ihlalinin fena halde gecikmiş telafisidir.

Tam on altı yıldır sosyolog-yazar Pınar Selek’ten gıyabında örülen Mısır Çarşısı başlıklı devlet komplosuyla hayatı çalınıyor. 90ların o tekinsiz iç savaş döneminde neden bir türlü barışılamadığı sorusuyla çıktığı yolda göz altına alınan, Kürt hareketine ilişkin bilimsel araştırması yok edilip ağır işkencelerle maruz bırakılan Pınar Selek, üç kez beraat ettiği bir davadan aynı mahkeme tarafından yeni hiçbir delil olmaksızın ağırlaştırılmış müebbete mahkum edildi.

Pınar Selek’e bu oyunlar 28 Şubat’ta devletin tabu addettiği konulara dokunanların, o ‘tehlikeli’ saflarda duranların andıçlandığı karanlık bir dönemde oynandı. Bu nedenle biz de bir dönemle topyekün ödeşiliyorsa, Pınar Selek’in ta o zamandan alacaklı olduğu adaleti geri isteyip duruyoruz.

30 Nisan’da Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nde görülen temyiz duruşmasının kararı bugün açıklandı. Yargıtay’ın bir hukuk skandalı olan bu ağırlaştırılmış müebbet kararını bozmasını, mücadelemizin umut dönemeci olarak görüyoruz. Bu umudu da Ankara’da Pınar Selek’in babası ve avukatı Alp Selek karar tutanağını teslim alırken yine dayanışmalarını esirgemeyen yurtiçi ve yurtdışından sivil toplum temsilcileri, milletvekilleri, avukatlar, insan hakları aktivistleri, arkadaşları, LGBT ve feminist hareketten yoldaşlar ve gönüllüler ile birlikte paylaşıyoruz.

Pınar’ın sokaklarını arşınladığı şehir, hayatlarına karıştığı insanlar her şey ve herkes burada. Hep birlikte yasaların zulüm değil adalet getirmesi talebiyle toplandık bir kez daha.

Yolumuz uzun. Bir barış aktivistinden katliam sanığı yaratmaya çalışılan bu davayı, nice kirli oyunla dolu bu kritik dönemde hukukun ayaklar altına alındığı bütün siyasi davaların da ortak simgesi olarak görüyoruz. Mücadelemiz bir insan için değil, sistemin dışladığı ve bedel ödettiği herkesin hakkı için kendini ortaya atan Pınar Selek’in şahsında hedef gösterilen bütün hayat değerlerimiz için.

Çok iyi biliyoruz ki Pınar Selek’in özgürce yaşayamadığı ve yaratamadığı bir Türkiye çoğumuz için de tutukevidir.

Bozma kararının verdiği güçle Pınar’ın nihai beraati ve dönüşü için mücadelemizi, emeğimizi, dayanışma ağlarını her geçen gün daha da güçlendirerek sürdüreceğimizi ilan ediyoruz.

Bir kez daha he birlikte haykıralım. O beraat gelecek, Pınar Selek ülkesine dönecek!

Hala Tanığız Platformu


Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Mahkeme Süreci Court Process