Pınar Selek
Pınar Selek’ten “Yeşil” bir masal
22/07/2010

Su Damlası ve Siyah Pelerinli Kız adlı masal kitapları yayınlanan Pınar Selek’in yeni masal kitabı Yeşil Kız, çıktı.

Yaptığı araştırmalar ve bu araştırmaları içeren kitaplarıyla kamuoyunca yakından tanınan Sosyolog Pınar Selek’in, bir süre önce Su Damlası ile yarının büyüklerinin dünyasına başlattığı yolculuk, Yeşil Kız adlı masal kitabıyla devam ediyor. Özyürek Yayınevi tarafından hazırlanan bir seri arasından yayınlanan Yeşil Kız, toplam iki masaldan oluşuyor.

Masallardan ilki, kitaba da adını veren “Yeşil Kız” diğeri “Sihirli Kurbağa”... Geçtiğimiz günlerde 3 bin adet basılan kitap, 72 sayfadan oluşuyor. Siyah beyaz resimlerle anlatılan her iki masalda da insanların çevrelerindeki hayvanlarla kurdukları iletişim üzerinden mesajlar içeriyor. Bu açıdan, daha önce yayınlanan kitaplarda verilen mesajlarla bir bütünlük oluşturuyor. İlk masal kitabı olan “Su Damlası”nda, deniz kızını, ikinci masal kitabı “Siyah Pelerinli Kız”da ağaçları dile getiren Pınar Selek, “Yeşil Kız”da ise bu kez yaşlı teyze ile torunu “Yeşil Kız’ı “cik, cik”letiyor. Her üç kitabın da düşünsel merkezinde, özgürlük, dayanışma, eşitlik, güven, ötekileştirmeme ve birbirini anlama çabasının önemi üzerinde duruluyor.

KUŞ DİLLİ YAŞLI KADIN VE TORUNU

Günlerden bir gün, bir çocuğun sapanından ok gibi fırlayan taş, gökte gezen güvercini göğsünden vurup yere düşürür. O sırada olayı gören yaşlı bir kadın, çocuğa tepki gösterir ve gelip kuşu sahiplenir. Yaşlı kadın, günlerce güvercine bakar ve nihayet iyileştirir. Güvercin ile yaşlı kadın arasında büyük bir sevgi ve bağlılık oluşur. Sonra bir gün güvercin ortadan kaybolur. Kadın evin her tarafına, çevresine bakar ama bulamaz. Günlerce bekler dayanamaz, ne olduğunu öğrenmek için sonunda öğrendiği kuş diliyle “cik”lemeye başlar. İlk kez bir insanın kendi dilleriyle konuştuğunu öğrenen kuşlar, korkuya kapılır. Yıkıcılığıyla bilinen ve doğaya hükmetmede sınır tanımayan insanların, dillerini öğrenmesi, sonlarının geldiği şeklinde karşılanır. Kuşların bilgeleri toplanır. Bir an önce her türlü tedbirin alınması istenir. Ancak, güvercini iyileştiren, kendilerine de sık sık yem atan yaşlı kadını ve torunu Yeşil Kızı bilen kuşlar, devreye girerek, olumsuz bir durumun yaşanmaması için çabalar. Bu çabalar, sonunda karşılıklı güven ve dayanışma ile sağlam bir dostluğa dönüşür.
Özyürek Yayınevi, daha önce de Pınar Selek’in ilk masal kitabı olan “Su Damlası”nı yayınlamıştı. Su Damlası, şu ana kadar 3 baskı yaptı. İkinci masal kitabı olan “Siyah Pelerinli Kız” ise Şahmaran yayınlarının çocuk dizisi içinde geçen yıl yayınlanmıştı. Bu arada, İletişim Yayınları arasında çıkan ve Duygu Asena Ödülü’nün Selek’e verilmesinde katkısı olan “Sürüne Sürüne Erkek Olmak” kitabının da 4. baskı tükendi. (KÜLTÜR SERVİSİ)

http://www.evrensel.net/haber.php?haber_id=72561
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Mahkeme Süreci Court Process